Machboos med granateple og pinjekjerner

arabisk ris med løk, krydder og frisk koriander

Dette er en risrett som er utbredt i hele Midtøsten og har mye til felles med pilaf. Ris kokt sammen med løk og et vel av krydderier. Ekstra godt blir det når risen toppes med noe sprøtt som i dette tilfellet er ristede pinjekjerner, sprø og søte granateplekjerner og et et godt aromatisk kick av frisk koriander. Den beste risen for dette er uten tvil basmati. Å bruke jasminris til dette er ikke noe jeg anbefaler med mindre du er ute etter en grøtlignende konsistens. Du vil ha spearerte riskorn som er luftige og som ikke klistrer seg sammen.

Ingredienser

nok til fire som en siderett:

en løk i tynne skiver

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

halvannen teskje hver av malt koriander og sort pepper

en teskje malt kardemomme

en halv teskje hvert av spisskumin, kanel og fenikkelfrø

en kvart teskje hver av nellik og gurkemeie

to fedd finhakket hvitløk

revet skall av en halv sitron

to dl basmatiris

to gulrøtter i små terninger

fire dl vann

en spiseskje grønnsaksfond eller kyllingfond

havsalt etter smak

en god spiseskje smør

----

granateplekjerner, ristede pinjekjerner, frisk hakket koriander

Bland sammen alle de malte krydderiene i en morter og knus fenikkel godt. Kutt gulrøttene i små terninger og riv sitronskallet. Sett det til side.

Varm oljen i en gryte og tilsett skivet løk. Når den er myk og blank rører du inn hvitløken sammen med alle krydderiene og sitronskallet. Når alt har stekt sammen i noen minutter rører du inn risen slik at hvert korn dekkes av olje og krydder. Hell på kraft, tilsett gulrøtter og havsalt og la risen koker under lokk til den er klar. Beregn 20 minutter.

Tilsett smør og fluff risen godt opp med en gaffel. Smak og sjekk om du trenger mer havsalt. Tipp den over i en passende serveringbolle og dryss over garneringene.