Mac & Cheese med gode oster

Gordon Ramsays oppskrift

Makaroni i ostesaus er noe de fleste forbinder med amerikansk mat og beklager hvis jeg fornærmer noen nå men den oransje amerikanske industriosten er i mine øyne helt grusom både i smak, konsistens og farge. Den kan til og med kjøpes på sprayboks og det sier jo litt. Men ideen til selve retten er god og hvis du som her bruker to virkelig gode oster og lager en fyldig saus uten jevning men med fløte og eggeplommer så kan du transformere denne opprinnelig oransje guffa til skikkelig god mat. Server dette rett fra formen med en god blandet salat og du har en komplett middag på bordet. Oppskriften er fra Gordon Ramsays spalte i The Times.

Ingredienser

middag for tre personer:

to sjalottløk

250 gr makaroni

en spiseskje vanlig olivenolje

100 gr blandet sjampinjong, shitake og steinsopp

bladene fra en kvist frisk timian eller en teskje tørket

0,75 dl hvitvin eller tørr vermut

to dl kremfløte

fire eggeplommer

200 gr Blue Stilton eller Stichelton blåmuggost

100 gr parmesano reggiano

en håndfull frisk finhakket gressløk

25 gr smør

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kok makaronien i lettsaltet vann og ha den over i et dørslag. Skyll den godt under kaldt vann for å fjerne ekstra stivelse og ha den tilbake i kjelen du kokte den i og sett den til side.

Varm oljen i en stekepanne og stek soppen gyllenbrun. Tilsett smør og timian og krydre blandingen med litt pepper. Tilsett skivet sjalottløk og la den bli myk før du heller i vinen og lar den koke ned til ca. halvparten av væsken er borte. Dette går utrolig fort så følg godt med og sett deretter blandingen til side mens du smuldrer og river osten og hakker gressløken.

Tilsett fløten i soppblandingen, Tilsett deretter eggeplommer, gressløk og parmesan og pisk alt godt sammen med 2/3 av stiltonosten. Ha makaronien i sausen og vend alt godt sammen. La det bli gjennomvarmt så osten får smeltet helt ned og smak til med mer pepper om nødvendig. Det skal ikke være nødvendig å tilsette mer salt men dette avhenger av osten du bruker så smak til så du er sikker.

Smør en ildfast form og sett ovnen på 200 °C. Hell makaroniblandingen i formen og topp med resten av osten. Bak den i ca. 15-20 minutter eller til den er gyllenbrun på toppen og la den sette seg i noen få minutter før servering.

Hvis du ikke liker eller ikke får tak i ostene som er nevnt i oppskriften kan du trygt lage din egen blanding av feks. Sveitser, Jarlsberg og Cheddar.