Lumaconi gratinert med millanesesaus

min egen saus

Lumaconi er kjempestore pasta-sneglehus men du har kanskje ikke hørt om millanesesaus? Vel, det hadde ikke jeg heller før jeg komponerte den selv. Jeg hadde noen hagetomater som begynte å bli bløte og da var det bare å bruke de i en tomatsaus. Jeg hadde grønn chili og noen soltørkede tomater i tillegg og det ble faktisk veldig veldig godt. Som en klassisk bolognese trenger den lang koketid så lag den gjerne dagen (eller kvelden) før servering. Blir det noe til overs så frys det og du har mat til senere.

Ingredienser

saus:

vanlig olivenolje til steking

en spiseskje smør

en medium stor løk

tre fedd hvitløk

to medium store gulrøtter

en liten spiseskje oregano

en halv teskje tørket basilikum

en god spiseskje tomatpuré

en boks (400 gr) knuste tomater

to dl vann (skyll ut av tomatboksen)

250 gr ferske tomater

fem finhakkede soltørkede tomater

en finhakket grønn chili

en spiseskje vellagret balsamico

400 gr ferskmalt storefekjøtt

——

400 gr lumaconi

75 gr revet ost (jeg blander ulike typer som cheddar, jarsberg og parmesan)

litt tørket oregano og sort pepper til å toppe osten

Varm olivenolje og smør i en dyp panne og fres revet løk, revet hvitløk og revne gulrøtter sammen med litt havsalt. La det steke og falle sammen før du rører inn urtekrydder og tomatpuré som du lar få frese litt i pannen.

Hell på tomatboksen, vannet og de ferske grovhakkede tomatene og rør det hele godt sammen. Tilsett soltørkede tomatene sammen med chilien og tilsett litt havsalt og pepper. Tilsett eddiken og kok opp. La sausen koke i en time før du tilsetter det stekte kjøttet og lar sausen koke i en time til. Er det mye væske igjen kan du la den koke uten lokk i noen minutter. Smak til med havsalt og pepper om nødvendig.

Kok pastaen etter anvisningene og vend den sammen med sausen. ha det hele i en passende ildfast form og dryss på ost, oregao og pepper. Gratiner det hele i ovnen ved 225 °C i et kvarters tid.