© 2010–2022 Millas Mat

Louisiana Creole Jambalaya

kreolsk ris

En jambalaya er en kreolsk risrett med røtter fra både det franske og det spanske kjøkkenet. Den skal ha oppstått i Karibien og var spanjolenes forsøk på å gjenskape en paella i Den Nye Verden og i Amerikas sørstater har den pga. den franske kolonitiden lange tradisjoner og finnes i et utall varianter. Dette er en slik oppskrift der nesten hver eneste familie har sin egen måte å lage/servere den på og det gjør den meget interessant. Denne oppskriften har jeg fått fra en restaurant i Louisiana der den har vært på menyen i mer enn femti år. Den eneste ingrediensen som kan være vanskelig å få tak i er Andouillepølse men bruk da heller en god chorizo.

Ingredienser

åtte spiseskjeer vanlig olivenolje

en stor finhakket løk

tre fedd knust og finhakket hvitløk

en finhakket rød chili m/frø

to finhakkede paprika (rød, gul eller oransje)

tre finhakkede flådde plommetomater

150 gr bacon i terninger

200 gr hakket andouillepølse eller spansk chorizo

200 gr kyllingkjøtt fra lår eller bystfilet

200 gr risottoris eller viaone nano

en teskje tørket timian

to teskjeer røkt søt spansk paprika (pimenton) eller to teskjeer vanlig paprikapulver

en teskje chilipulver

en halv spiseskje gurkemeie

200 gr blandet gulrot, grønne bønner og squash i terninger

100 gr grønne erter

100 gr reker eller scampi

en halv liter kokvarm kyllingkraft

havsalt og sort pepper etter smak

frisk hakket persille til garnering

Stek kyllingen i en liten panne i litt olje men bare gi den en stekeskorpe, den skal koke seg ferdig senere. Ha den hvile i pannen men ta den av varmen mens du fortsetter med risen. Brun også pølsene i skiver og baconet.

Finhakk løk, hvitløk og paprikaen og varm oljen i den store pannen og tilsett løken og fres denne myk og blank og ha i risen. Rør godt så den dekkes av oljen og ha deretter i chili, paprika og hvitløk. Ha dette frese godt i pannen og tilsett de hakkede tomatene, sammen med krydderiene og rør alt godt sammen. Tilsett pølseskivene, baconet og kyllingen. Hell på varm kyllingkraft til det dekker et stykke opp på kyllingen og sett på lokket. La alt småkoke i omlag 30 minutter men ikke mer.

Ta av lokket og tilsett alle grønnsakene utenom ertene, krydre med salt og pepper. Sett på lokket igjen og kok videre i omlag 10 minutter til. Ha på mer varm kraft om nødvendig.

Når grønnsakene er så godt som ferdige drysser du over grønne erter og legger rekene på toppen og lar de få dampe seg i noen få minutter under lokket. Smak til med salt og pepper før servering.