© 2010–2021 Millas Mat

Løvehodekjøttboller - Shi Zi Tou

keiserlige kjøttboller med dampet kål 狮子头

Løvehodekjøttboller er i følge kinesisk folketro en rett som skal gi den som spiser den makt og styrke. I sin tid var den faktisk forbeholdt keiseren selv men nå er det en populær rett over hele Kina. Vær forsiktig når du steker bollene for disse er virkelig store og krever to skjeer for å snus. De er skjøre så lenge de er rå inni så behandle de pent. Du kan bruke kinakål eller hodekål til denne retten men kinakål er den mest tradisjonelle siden de krøllete bladene gir bollene sin løvemanke - derav rettens navn.

Ingredienser

gir åtte store kjøttboller:

300 gr kjøttdeig av okse

400 gr kjøttdeig av svin

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje Shaoxing eller tørr sherry

en halv spiseskje sesamolje

to til tre spiseskjeer pankosmuler

et sammenpisket egg

havsalt og hvit pepper etter smak

tre vårløk, fint snittet

en liten boks vannkastanjer, finhakket

tre fedd finhakket hvitløk

en spiseskje ingefærjuice

nøytral olje til steking

----

grønnsaker og sjysaus:

150 gr fersk sopp (bruk østers, shitake eller champignion)

tre dl god kyllingkraft

en drøy spiseskje lys soyasaus

noen få dråper sesamolje

to teskjeer maisenna + en spiseskje vann

en medium stor kinakål eller en liten hodekål

----

dampet ris til servering

sorte sesamfrø og frisk finhakket koriander til garnering

Rør kjøttet seigt sammen med salt og tilsett de øvrige ingrediensene til du har en fin farse. Form ut store kjøttboller og la de stå kaldt i noen timer under plast i kjøleskap. Da setter smakene seg bedre.

Til ingefærjuice kjører jeg den til mos med en stavmikser og siler av. Det er det enkleste og gir minst søl.

Tilsett omlag tre spiseskjeer olje i en panne og stek kjøttbollene godt på alle sidene og legg de deretter over i en ildfast form. I pannen med stekeoljen tilsetter du skivet sopp og bruner den godt før du heller på kraft, soya og sesamolje og koker det opp. La det boble litt i noen minutter og pisk inn jevningen. Kok opp på nytt for å tykne den noe. imens kutter du opp kålen i avlange båter. Plasser de rundt kjøttbollene i formen som en liten skål og hell deretter over kraften. Dekk formen med folie og bak den i en halvtime i ovnen ved omlag 150 °C eller til kålen er mør og bollene er gjennomstekte.

Har du en stor dyp panne som tåler ovnen kan du selvsagt bruke den. Først bruner du bollene og tar de ut, deretter steker du soppen, legger i kålen, legger bollene på plass, heller over kraften og dekker med folie eller lokk om pannen har det.