© 2010–2020 Millas Mat

Løvehodekjøttboller

kinesiske kjøttboller med kål

Løvehodekjøttboller er i følge kinesisk folketro en rett som skal gi den som spiser den makt og styrke. I sin tid var den faktisk forbeholdt keiseren selv men nå er det en populær rett over hele Kina. Vær forsiktig når du steker bollene for hvis en går i oppløsning før den spises betyr det ulykke - hvis du tror på slikt da.

Ingredienser

en halv kilo kjøttdeig av okse, svin eller kylling eller bruk karbonadedeig

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje shaoshing risvin eller tørr sherry

en halv spiseskje sesamolje

to spiseskjeer panko (japansk brødkrumme)

et sammenpisket egg

havsalt og sort pepper etter smak

tre finsnittede vårløk

fire fedd finhakket hvitløk

en spiseskje frisk revet ingefær

nøytral olje til steking

——

150 gr fersk sopp (bruk østers eller champignion)

tre dl god grønnsak- eller kyllingkraft

en drøy spiseskje lys soyasaus

noen få dråper sesamolje

en medium stor kinakål

Rør kjøttet seigt sammen med salt og tilsett de øvrige ingrediensene til du har en fin farse. Form ut mellom tolv og femten kjøttboller og la de stå kaldt i noen timer under plast i kjøleskap.

Tilsett omlag tre spiseskjeer olje i en panne og stek kjøttbollene godt på alle sidene og legg de deretter over i en ildfast form. I pannen med stekeoljen tilsetter du nå skivet sopp og bruner den godt før du heller på kraft, soya og sesamolje og koker det opp. La det boble litt i noen minutter og mens den gjør det kutter du opp kålen i avlange båter. Stikk de innimellom kjøttbollene i formen og hell deretter over kraften. Dekk formen med folie og bak den i en halvtime i ovnen ved omlag 150 °C eller til kålen er mør.