Løkterte fra Alsace

helt enkelt, en fransk terte

Denne er en enkel fransk løk-terte med smak av gode oster og spekeskinke. Har du ikke spekeskinke kan du godt bruke bacon eller små terninger av godt krydret pølse. Oppskriften tilskrives Le Cordon Bleu Madame Brassart og jeg serverer denne terten med min stekte cherrytomatsalat. Og hva Madam ville synes som den kombinasjonen vet jeg sannelig ikke, men jeg synes den er nydelig.

Ingredienser

paiskall:

fire plater tint butterdeig

litt hvetemel til utbaking

en eggeplomme

eller bruk oppskriften på All-round paibunn

——

500 gr blandet løk og sjalottløk i tynne skiver

fem fedd revet hvitløk

en spiseskje frisk timian

to spiseskjeer smør

tre dl kremfløte

tre store egg

150 gr strimlet spekeskinke

en dl revet ost, bland gjerne pecorino, Parmesan, Cheddar og Gruyere

havsalt og sort pepper etter smak

Tin butterdeigen og elt den raskt sammen med litt hvetemel på bakebordet. Dryss litt mer hvetemel på bakebordet om nødvendig og kjevle den ut til om drøy halv cm. tykk leiv. Kle en terteform og prikk bunnen godt med en gaffel. Legg et stykke bakepapir på toppen av deigen. Ha på tørre erter eller linser og forstek bunnen i tjue minutter ved 170 °C. Fjern papiret og smør bunnen med en sammenpisket eggeplomme og etterstek den i omlag fire minutter. Dette er for å gjøre bunnen helt tett.

Skru ovnen opp til 175 °C og rens løk og hvitløk, bruk gjerne et mekanisk skivejern eller en mandolin. Fres løken i smør og olje sammen med litt havsalt og timian til den er myk og blank, når den nesten er klar tilsetter du hvitløken og lar den få frese med de siste minuttene. Den skal ikke ta farge så pass på varmen og rør jevnlig.

Pisk sammen egg, fløte, havsalt, pepper, skinke, timianblader og revet ost. Fordel løken jevnt i tertebunnen og hell over eggeblandingen. Legg et stykke bakepapir på stekeristen og stek terten i 35-40 minutter til den er lysebrun på toppen og eggemassen har stivnet. La den hvile i ti minutter før oppskjæring og servering.