© 2010–2022 Millas Mat

Onion n' Cheesepie - løk og ostepai

en britisk hyllest til Cheddarosten

Denne paien kan du lage flere varianter av. Uten lokk toppet med ost og ruccola, eller du kan lage den originale engelske versjonen med lokk slik oppskriften sier. Dette er perfekt som som middag servert varm rett fra ovnen og skulle det bli igjen en bit har du ypperlig kveldsmat eller lunsj til dagen etter. Her er det viktig å bruke en god ost med mye smak og en Cheddar er helt utmerket eller bland ulike typer, gjerne med litt parmesan også.

Ingredienser

paiskall:

450 gr hvetemel

to teskjeer bakepulver

en halv teskje havsalt

120 gr smør

en eggeplomme

50 gr revet parmesan

en drøy dl vann

et pisket egg til pensling

----

fyll:

en stor potet i små terninger

to løk i tynne skiver (bland gjerne løk og banansjalott)

en spiseskje hvetemel

en halv dl melk

en halv dl kremfløte

150 gr revet Cheddarost

en halv teskje Colmans Dry Mustard

en halv teskje chilipulver

en halv teskje paprikapulver

havsalt og sort pepper etter smak

----

frisk ruccola

Kjør hvetemel, bakepulver, salt, smør og eggeplommen i en foodprosessor inntil du har en masse som ligner på fine brødsmuler. Tilsett vannet men bare en spiseskje om gangen. Det er mulig du ikke trenger alt som står i oppskriften. Miks alt til en deig, dekk den med plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en time.

Sett på en dyp panne med vann til potetene og kok de i 15-20 minutter til de er møre. Hell av vannet og sett de til side. Kok opp vann i samme pannen på nytt og tilsett løken i skiver. Kok de i noen minutter til de er myke, hell av vannet og ha løken tilbake i pannen.

Tilsett melet og rør godt inntil det forsvinner i løken, ha deretter i melk og fløte og la det koke opp, rør hele tiden til det begynner å tykne. Tilsett de kokte potetene, ost, sennep og chili. Avslutt med havsalt og pepper. Sett fyllet til side og ha det avkjøles litt.

Varm ovnen til 180 °C og smør en paiform med litt smør, ha i litt mel i formen, rist det rundt så det dekker alt og tipp deretter ut overflødig mel.

Kjevle ut 2/3 deler av deigen og kle paiformen med dette. Legg på bakepapir og fyll på med tørre erter eller tørkede bønner og forstek paiskallet i 10-15 minutter.

La det avkjøle seg litt mens du kjevler ut resten av paideigen til et lokk. Ha fyllet i paiskallet, legg på lokket og klem kantene godt sammen med en gaffel. Skjær et kryss i midten av paien så dampen får komme ut. Pensle med sammenpisket egg og bak paien i 25-30 minutter inntil toppen er gyllen og fin.

La paien avkjøle seg i omlag ti minutter før du skjærer den opp. Den er også veldig god servert kald sammen med en blandet salat.

Tips: lager du paien uten lokk kan du bruke min All-round paibunn og tilsette timian og oregano i melet. Fyllet lager du slik det er beskrevet i oppskriften og steketiden ligger på omlag 25-30 minutter.