© 2010–2022 Millas Mat

Loco Moco fra Hawaii

risbolle toppet med burger, saus og speilegg

Det interessante med kjøkkenet på Hawaii er all innflytelsen alle andre lands kjøkken har hatt på deres egen matkultur. Her er det litt amerikansk, litt japansk og litt canadisk på en og samme tallerken og det hele smaker fantastisk. Ris krydret med det deilige japanske riskrydderet furikake, en saftig burger, saus smaksatt med miso, tomatketchup og sesamolje og det hele krones med et perfekt stekt egg og frisk vårløk. Retten oppstod i studentmiljøene som toppet det hele med egg men originalen uten egg kommer fra en kafé i byen Hilo som ligger på det som kalles The Big Island.

Ingredienser

middag for to:

en halv finhakket løk

to fedd finhakket hvitløk

litt nøytral olje til steking av løken

350 gr kjøttdeig av okse

et egg

en halv teskje Karashisennep eller Dijonsennep

en spiseskje lys soyasaus

en halv spiseskje Worchestershiresauce

havsalt og pepper etter smak

tre til fire spiseskjeer panko eller brødkrumme

----

sjysaus:

stekefettet fra burgerne

to spiseskjeer hvetemel

en snau halv liter kaldt vann

to spiseskjeer rød eller brun misopasta

Karashisennep, soya, ketchup, sesamolje og Worchestershiresauce etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

----

sushiris krydret med furikake

egg til steking

en klype cayennepepper

Fres løk og hvitløk lett i en panne til det er gyllent og sett det til side. Bland sammen alle ingrediensene til burgerne og avslutt med å tilsette den nå noe avkjølte løken. Arbeid det hele sammen til en farse og form ut to jevnt store burgere. Lag en liten fordypning i midten av dem slik at de stekes jevnt og får en god sprø stekeskorpe.

Sett over risen til koking og ta eggene ut av kjøleskapet slik at de ikke er iskalde når de skal stekes.

Stek burgerne pent gylne på hver side og etterstek de i ovnen ved ca. 160 °C på en ildfast tallerken. Tilsett hvetemelet i stekefettet som er i pannen og lag en brun jevning, tilsett mer smør om pannen virker for tørr. Når jevningen er brun heller du på vannet og koker opp, etter noen minutter pisker du inn miso og tilsetter de øvrige ingrediensene etter smak. La sausen koke ned og redusere seg til du får den konsistensen du ønsker. Smak til med havsalt og pepper og om du vil kan du godt justere fargen på sausen med litt sukkerkulør.

Stek eggene i en liten panne og miks inn furikake i risen. Legg risen som en stor kake på hver tallerken, deretter legger du på burgeren og øser over noe av sausen, topp med speilegg og et lite dryss cayennepepper. Topp med ekstra vårløk og server straks.