© 2010–2021 Millas Mat

Little Italy pasta med stooore kjøttboller

en ekte amerikansk klassiker

De første større gruppene med italienske immigrantene som ankom Amerika fra rundt 1870 årene var ikke vant til god tilgang på kjøttvarer. Det er på grunn av dette at vi har pasta og kjøttboller i dag. Retten har ikke oppstått i Italia slik mange kanskje tror, men er et resultat av italiensk immigrasjon og fusjonering av to lands ulike råvaretilgang. Den gjenkjennes lett med sine store kjøttboller anrettet på toppen av pastaen og sin generelle generøsitet. Og hvem kan glemme den berømte pastascenen fra Lady and the Tramp. Denne retten er meislet inn i amerikanernes hjerter.

Ingredienser

gir tre porsjoner:

til kjøttbollene:

400 gr kjøttdeig av okse og svin (50/50)

to tykke skiver daggammel loff, kjørt til smuler

en dl helmelk

havsalt og sort pepper etter smak

en finhakket løk

to fedd hvitløk, revet

en teskje tørket oregano

en teskje pepperoncino eller annen semi-sterk chili

et egg

en liten håndfull fersk finrevet parmesan

to spiseskjeer frisk finhakket bladpersille

vanlig olivenolje til steking

----

en porsjon marinarasaus

335 gr. spaghetti, linguini eller annen lang pasta til servering

finhakket bladpersille og parmesan til servering

Sett over sausen til koking og begynn med kjøttbollene. Finhakk løk og hvitløk sammen med en god klype havsalt og stek det mykt og blankt i litt olivenolje. La det avkjøle seg mens du blander sammen loffsmuler og melk i en liten bolle. La dette stå i noen minutter før du fortsetter.

Ha kjøttet i en romslig bolle, rør først inn havsalt slik at kjøttet blir litt seigt og tilsett deretter alle de øvrige ingrediensene. Trekk på deg et par engangshansker og jobb det hele sammen til en smidig farse som holder godt sammen. Trill ut seks til syv jevnt store boller på omlag 65-70 gr. og sett de kaldt under plastfolie mens sausen koker seg ferdig.

Brun kjøttbollene i olivenolje på alle sidene og legg de over i sausen. Rist litt på kjelen så bollene dekkes av sausen og la de småkoke i omlag 30 minutter mens du setter over vann til pastaen. Når bollene er klare tas de ut, miks sammen pasta og saus og anrett bollene på toppen. Garner med parmesan og persille før servering.