Linguine alle vongole

pasta med hjerteskjell

Dette er en av ganske få pastaretter vi vet med sikkerhet stammer fra områdene rundt en av verdens vakreste byer, Venezia. Allerede fra år 811 e. Kr. får byen en sterk uavhengighet, og blir etterhvert en av Europas mektigste handelssentra. St. Markus basilikaen ble bygget allerede i år 828. Ikke før Napoleon banket på byporten i 1797 ble rebublikken oppløst.

Ingredienser

750 gr ferske hjerteskjell

en kvart dl vann

tre fedd knust hvitløk

to spiseskjeer frisk hakket persille

to teskjeer chilipulver eller en tørket pepperoncino

en halv dl god e.v. olivenolje

250 gr linguine (tynn spaghetti)

havsalt etter smak

Fremgangsmåte

Skrubb skjellene med en stiv børste under rennende kaldt vann. Kast alle skjell som enten er skadet eller som ikke lukker seg under det kalde vannet.

Tilsett ca. 1/3 av skjellene i en kjele sammen med vannet. Legg på lokk og sett den på middels sterk varme. Damp skjellene til de åpner seg. Hell de i en bolle og kast dem som ikke har åpnet seg. Gjenta prosessen med resten av skjellene.

Hell saften fra skjellene over i en bolle, hvis du vil kan du nå rense skjellene, ta vare på innmaten å kaste skallene. Hvis saften fra skjellene er litt grumsete kan du sile den gjennom et kaffefilter.

Ha olje i en dyp panne og tilsett hvitløk, persille og chili. La hvitløken bli lett gyllen og tilsett ca. 2/3 av den silte kraften fra skjellene. La sausen koke inn til ca. halvparten. Ta ut hvitløken og tilsett resten av kraften, tilsett skjellene. La sausen koke i to til tre minutter.

Vend inn nykokt pasta og server straks.