Libanesisk kjøttform

yakhnet batata

Kjøtt og poteter, det er noe veldig komfortabelt med disse to ingrediensene og den skandinaviske høsten og vinteren er lang og kald. Vi trenger varmende mat som dette her i nord og denne libanesiske retten er midt i blinken for oss. Du finner varianter av den i hele den arabiske verden og det er krydderblandingen bokharat som gir den gode smaken. Den refereres også ofte til som arabisk syvkrydder og har naturligvis regionale varianter.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

400-500 gr karbonadedeig

800 gr poteter

tre fedd hakket hvitløk

en finhakket løk

tre spiseskjeer smør eller ghee

en spiseskje tomatpuré

en håndfull frisk hakket koriander

en teskje havsalt

fire dl kokende vann

en spiseskje oksefond

en halv teskje hver av følgende malte krydderier: sort pepper, paprika, spisskumin, nellik, muskat, kanel og kardemomme (bokharat)

----

libanesisk ris pilaf

hakket frisk koriander og ristede pinjekjerner til garnering

Fremgangsmåte

Varm smøret i en dyp panne og tilsett kjøttet. Hakk det godt opp og tilsett løken etter noen minutter sammen med alle de malte krydderiene og havsalt. Tilsett hvitløken helt til slutt og sett pannen til side. Skrell og kutt potetene i skiver og kok opp vannet. Rør ut oksefond og tomatpuré i det varme vannet og sett det til side.

Smør en liten ildfast form med smør og legg skivet potet i bunnen legg deretter kjøtt og poteter lagvis til alt er brukt opp og avslutt med poteter. Hell over den varme kraften. Sett formen i ovnen ved 200 °C i ca. 40 minutter.

Mens gryten koker forbereder du risen og garnityret så alt er klart samtidig.