Lentil Fatteh med tasha

kremet linsesuppe med sprø pitakrutonger

Noen matskribenter som meg selv mener at fatteh kan spores helt tilbake til oldtidens Egypt. Uansett er dette er svært gammel rett og du finner nesten ingen bedre måte å bruke opp daggammelt brød på. Du kan bruke dette som en erstatning for ris til både vegetar- og kjøttretter med lam eller kylling. Du kan også krydre din fatteh med sumac eller knuste chiliflak for mer smak. Og har du ikke mulighet til å bake din egne er ferdigkjøpt pita helt fine enten er er ferske eller frosne.

Ingredienser

gir to gode porsjoner:

250 gr røde linser, godt skylt

150 gr gulrot, grovhakket

en medium stor løk, grovhakket

en drøy liter grønnsakskraft

en moden plommetomat

fire fedd hvitløk

to teskjeer havsalt + mer til justering av smaken

en teskje spisskumin

en halv teskje hver av sort pepper og Aleppopepper

----

tasha:

to spiseskjeer smør

fire fedd hvitløk

0,7 dl hvit eddik

----

pitachips:

fire pitabrød, splittet og klippet i biter

to spiseskjeer olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

----

finhakker bladpersille og nigellafrø til garnering

Fremgangsmåte

Begynn med å lage pitachips siden disse trenger å avkjøles. Sett ovnen på 160 °C og miks de oppklippede pitaene med olivenolje, havsalt og pepper. Spre de utover en stekeplate med papir under og rist de i omlag et kvarter eller inntil de har tørket ut. Sett brettet til side for avkjøling mens du lager suppen.

Skyll linsene godt under rennende kaldt vann i en finmasket sil. Legg grovhakket løk, knust hvitløk og gulrot i en kjele, tilsett linsene og hell over grønnsakskraft. Del tomaten i to og legg de i. Kok opp og etter omlag et minutt fisker du opp tomaten og drar av skinnet før du legger de tilbake i suppen. La den småkoke videre i omlag 40 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser og tilsett havsalt, pepper, spisskumin og Aleppopepper. La suppen koke videre uten lokk inntil den har en fin fylde.

Til tasha freser du finhakket hvitløk i smør i omlag et halvt minutt. Tilsett eddik og kok opp - så er den klar og kan helles over i suppen. Rør om så er alt klart.

Finn frem passende suppeboller og legg noen pitachips i bunnen. Øs over suppe og garner med persille og nigellafrø.