© 2010–2022 Millas Mat

Leblebi - kikertsuppe

næringsrikt og nydelig

Denne suppen er vanlig gatemat i Tunis og flere andre Nord-Afrikanske land samt Tyrkia og er svært populær. Både fordi den smaker godt men også fordi den er billig og mettende. Den lages også ofte i private hjem og kan serveres på enkleste vis med bare brød og sitron eller som her med annen lekker garnityr som man selv tar på ved bordet. Det er svært viktig at spisskumin blir ristet i pannen for å få ut smaken.

Ingredienser

gir fire gode porsjoner suppe:

halvannen liter friskt kaldt vann

250 gr tørkede kikerter, bløtlegges over natten

to røde chili, kuttet grovt

et hode hvitløk, skåret over på tvers av feddene

tre laurbærblader

to spiseskjeer flaksalt, jeg bruker Maldon

----

en til to sitroner i båter

noen dråper god e.v. olivenolje

harissa eller sambal, sterk chilisaus

en til to ferske tomater i små biter eller delte cherrytomater

frisk finhakket koriander eller bladpersille

knuste ristede spisskuminfrø

kokte egg

roti, ristet brød eller pitabrød

Legg kikertene i bløt natten over og skyll de godt under rennende kaldt vann før du har de over i en romslig kjele. Legg i hvitløk, grove biter av chili, laurbærblader og salt. Hell på vann så det dekker godt. Kok opp og la kikertene koke inntil de er helt møre. Dette vil ta opptil to timer eller litt mer. Koketiden avhenger av kikertene så smak og sjekk at de er helt møre. Bruk en hullsleiv og fisk opp chili, laurbærblad og hvitløk.

Når kikertene og kraften er klare forbereder du tilbehøret. Dekk bordet med dype tallerkener og sett frem skåler med tomater, sitron, harissa, frisk koriander, kokte egg og ristede spisskuminfrø. Sett også flasken med olivenolje på bordet sammen med brødet.

Øs glovarm suppe oppi tallerkenene, legg brødet oppå og la hver og en garnere suppen slik de selv ønsker.

For ekstra sprøtt brød kan du pensle skivene med litt olivenolje og riste de i ovnen ved 200 °C i ca. ti minutter før de legges i suppen.