© 2010–2022 Millas Mat

Lasagne Sette Strati

sjulags lasagne fra Firenze

Denne er en syv lags lasagne (sette strati) som jeg spiste i Firenze og det var kokken selv som serverte oss. Det viste seg at han hadde bodd mange år i USA og derfor hadde en personlig vri på maten sin. Fortsatt tro mot det italienske kjøkkenet men allikevel litt annerledes. Til denne oppskriften trenger du en stor og dyp ildfast form. Husk også at sausene og spinaten skal ligge i svært tynne lag så ikke vær for generøs i begynnelsen. Lasagnen har fått sitt vakre navn fra Giottos klokketårn som ligger i tilknytning til Santa Maria del Fiore, Firenzes fantastiske katedral fra 1436 og etter å ha sett den trenger du et solid måltid etterpå. Server lasagnen med en god grønn salat dresset med din beste olivenolje og balsamico. Legg også merke til at jeg bygger opp lasagnen med varme sauser og forkokte lasagneplater. Det er rett og slett fordi denne er så tykk og massiv at du vil være helt sikker på at den serveres rykende varm tvers gjennom.

Ingredienser

nok til seks porsjoner:

fjorten til tjueen halvkokte lasagneplater (beregn to til tre plater pr. lag)

bakeplate med papir og litt olivenolje til smøring

——

kjøttsaus:

800 gr ferskmalt kjøttdeig av storfe

omlag fem spiseskjeer vanlig olivenolje

to gule løk

to hele kinesisk hvitløk

en spiseskje tørket oregano

en halv teskje tørket timian

åtte dl tomata passata

to spiseskjeer tomatpuré eller pesto rosso

en spiseskje rødvinseddik

en halv teskje sukker

havsalt og sort pepper etter smak

——

250 gr fersk renset spinat

——

bechamelsaus:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

fire dl helmelk

havsalt og sort pepper etter smak

en klype revet muskatnøtt

50 gr revet Jarlsberg og Parmesan

——

100 gr revet Jarlsberg, Cheddar og Parmesan (bland de ulike ostene sammen)

friske krydderurter til garnering

sort pepper etter smak

en klype tørket oregano

Kjør løk, hvitløk, oregano og timian til en fin blanding i en prosessor. Varm olivenoljen i en dyp panne og tilsett løkblandingen, fres den i et minutts tid og tilsett kjøttdeigen. Stek den nesten ferdig og hell over knuste tomater, tomatpuré, havsalt, pepper, rødvinseddik og sukker. Rør alt godt sammen og kok opp. La sausen koke i omlag en time til den har tyknet noe. Kok den gjerne uten lokk de siste ti minuttene hvis den virker litt tynn.

Mens sausen koker smelter du smør i en kjele og rører inn hvetemelet. Spe ut med melk til den har konsistens som en lett fyldig saus og tilsett salt, pepper og litt muskat før du har i osten. Smak den til igjen og sett den til side. Sett på en panne med vann til lasagneplatene nå.

Rens spinaten, knip vekk de groveste stilkene. Kok lasagneplatene etter tur (ikke kok alle på en gang da de lett klistrer seg sammen) og legg de utover på bakepapir smurt med olivenolje.

Sett ovnen på 180 °C og riv osten og ha den klar. Finn frem en stor ildfast form og smør den godt med litt smør, jeg synes smør fungerer bedre enn olje til dette siden den sitter fast på kantene av formen og ikke så lett renner ned i bunnen.

Lasagnen bygger du opp slik: varm kjøttsaus, lasagneplater, spinatblader, varm ostesaus, lasagneplater og begynn med kjøttsausen igjen. Husk og avslutte med kjøttsausen. Bak den i ovnen i 25 minutter, ha deretter på osten, oreganoen og litt pepper og bak den i ca. 30 minutter til.

Tips: Hvis du ikke finner tomata passata i butikken kjøper du vanlige grovhakkede tomater og kjører de i en blender eller med stavmikseren. Det er en fordel at sausen er glatt når du skal bygge opp mange lag i formen.