Lasagne fra Bagatelle med stjerneanis og chili

Hellstrøms sterke oppskrift

Dette er en enkel måte å lage lasagne på som du kan anrette rett i ildfaste skåler eller i en mindre form. Sausen har lang koketid men du kan gjerne lage den flere dager i forveien og den kan også fryses hvis du trenger å spare tid. Denne oppskriften er fra Eyvind Hellstrøm og har en karakteristisk smak av stjerneanis og chili. Jeg liker å bruke knuste chiliflak i denne oppskriften i stedet for chilipulver siden jeg synes det gir en mer intens smak. Om du ikke har ferske cherrytomater kan du kun bruke hermetiske - det går helt fint. Og litt grønn salat med god vinaigrette til anbefales.

Ingredienser

gir tre porsjoner:

400 gr kjøttdeig av storfe eller svin, stekt separat

200 gr ferske cherrytomater

en boks (400 gr) knuste San Marzano tomater

to hele stjerneanis

to fedd revet hvitløk

en finhakket løk

tre spiseskjeer rødvinseddik

tre spiseskjeer vanlig olivenolje til steking + ekstra til smøring

havsalt og sort pepper etter smak

chilipulver eller knuste chiliflak etter smak, begynn med en en halv teskje

----

åtte til ti forkokte lasagneplater

en god håndfull fersk revet parmesan til gratinering

Varm olivenoljen i en dyp panne og fres finhakket løk og knust hvitløk i noen minutter for å kvitte deg med den rå løksmaken. Kjør cherrytomatene til en glatt saus i en blender eller med en stavmikser og hell dette over i pannen sammen med de hermetiske tomatene og kok dette opp. Tilsett stjerneanis, chili og rødvinseddik og kok sausen i en time, tilsett den stekte kjøttdeigen og kok sausen i en time til. Smak den til med salt og pepper og evt. mer chili. Er sausen for syrlig kan du tilsette en klype sukker. Plukk ut anisen.

Når sausen har ca. ti minutter koketid igjen tar du av lokket for å koke den litt inn og dermed tykne den. Så smører du to ildfaste skåler med litt olivenolje og setter de inn i ovnen på 200 °C så de blir varme. Dropp lasagneplatene i lettsaltet kokende vann og kok de helt ferdige så husk å sjekke koketiden på pakken.

Drypp lasagneplatene med litt olivenolje når de er ferdige så de ikke klistrer seg sammen. Legg en liten øse med saus i bunnen av skålene og legg på lasagneplater, så mer saus og fortsett slik til alt er brukt opp. Husk å avslutte med saus. Riv parmesan over og gratiner de i omlag ti til femten minutter i ovnen.