© 2010–2020 Millas Mat

Lapskaus Skipper Huber

en tradisjonell varianten med brunede grønnsaker

Opprinnelig var lapskaus en populær tysk skipsrett fra midten av 1700-tallet som gikk under navnet stormgryte men gryteretter som dette kjenner vi fra helt tilbake til vikingtiden i Norge. Når man vet hvor sjelden skipsfolk fikk ferske grønnsaker og hvor mange som døde av skjørbuk så skjønner man godt at dette må ha vært stas å få på bordet. Finn frem den største jerngryta du har og fråts i flotte norske rotgrønnsaker, jeg kan nesten ikke tenke meg noe bedre på en kald høst eller vinterdag. Det eneste som er viktig her er at alle grønnsakene freses godt i smør og brunes lett før du heller på væsken. Da får du lapskaus og ikke grøt. Dette er en god porsjon til fem eller seks voksne og husk godt flatbrød til.

Lapskaus Skipper Huber

Ingredienser

en kilo poteter (skrelte og delt opp i grove terninger)

to til tre løk i tynne skiver

en halv sellerirot i terninger

fire store gulrøtter i skiver

en persillerot i terninger

en liten kålrot i terninger (avhengig av størrelse)

en stor purre i skiver

800 gr grytekjøtt av okse eller viltkjøtt

to spiseskjeer god oksefond (hvis du bruker vann i stedet for oksekraft)

50 gr smør til bruning

fire spiseskjeer solsikkeolje

havsalt og sort pepper etter smak

to laurbærblad

kokende vann eller oksekraft

frisk finhakket persille

Smelt smøret i gryta sammen med litt nøytral olje og start med å brune kjøttet godt i mindre porsjoner. Ta det ut av gryta før det er helt gjennomstekt og legg det til side på en tallerken. Det skal kokes ferdig i gryta sammen med grønnsakene.

Brun alle grønnsakene etter tur og tilsett kjøttet tilbake i gryta til slutt, Hell på kokende vann og fond til det står like under grønnsakene, dryss på havsalt og pepper og legg i laurbærbladene. Dytt de litt nedi væsken.

La lapskausen koke i en god time. Ønsker du å tykne den noe kan du koke den uten lokk de siste minuttene. Tykkelsen på lapskausen avhenger av hvilken type poteter du bruker. Jo mer melne de er jo tykkere blir den ferdige retten. Server lapskausen med frisk hakket persille og flatbrød.

Lapskausen blir best etter andre gangs oppvarming så lag gjerne retten tidligere på dagen eller dagen før og la den avkjøle seg. Varm den så opp igjen før servering. Lapskausen kan også fryses.