© 2010–2022 Millas Mat

Lammeskanker

en oppskrift fra Dronning Mauds tid

Lammeskank er den nederste delen på lammelåret og kjøttet har en meget god smak. Men skal du tilberede dette så må du ha tid til det for skal kjøttet bli mørt trenger det lang lang koketid. Dette er selve essensen av såkalt slow-cook food. Du må vente men du får en deilig belønning og dette smaker aldeles fantastisk sammen med min rotmos fra Cafe Raadhuset om du ikke ønsker å servere lammet med råstekte poteter og rosenkål eller noe annet av sesongens grønnsaker.

Ingredienser

fire ferske lammeskanker

to dl god kraftig rødvin

fire dl kokende lammekraft

ekstra kokende vann om nødvendig

en boks (400 gr.) hakkede tomater

en spiseskje hvetemel

100 gr gulrøtter i terninger

100 gr kålrot i terninger

100 gr sellerirot i terninger

tolv knuste sjalottløk

fire fedd knust hvitløk

noen kvister frisk timian

en spiseskje revet appelsinskall

noen kvister frisk rosmarin

smør og vanlig olivenolje til steking

havsalt og sort pepper etter smak

Gni inn kjøttet med havsalt og sort pepper. Sett ovnen på 150 °C og finn frem en romslig gryte med lokk. Varm opp en god klatt smør med ett par spiseskjeer olivenolje og brun lammeskankene pent gylne på alle sidene. Ta de ut og legg de til side og tilsett deretter urtekvistene og appelsinskallet sammen med knuste sjalottløk og hvitløk. Dryss over hvetemelet og rør det godt inn så det forsvinner. Ha deretter i gulrot, kålrot og sellerirot. La de bli gylne og fine før du legger i lammeskankene og heller på vin, lammekraft,, tomater og nok kokende vann så kjøttet dekkes.

Sett på lokk og la gryten stå i ovnen i minst to timer før du sjekker om kjøttet har løsnet fra benet. Hvis ikke lar du kjøttet få nok en halvtime i ovnen før du sjekker igjen. Dette avhenger helt av hvor store skankene er så steketiden kan komme opp i tre timer eller deromkring.

Når kjøttet er klart tar du de ut av gryten og plasserer de på et serveringsfat. Plukk urtekvistene ut av sausen og kok den litt inn om du synes den er for tynn. Juster smaken med havsalt og pepper om nødvendig og øs den deretter over skankene før servering. Avslutt med et dryss frisk persille.