© 2010–2020 Millas Mat

Lammeragu med rotgrønnsaker

oppskrift fra Terje Næss

En enkel og delikat ragu med smak av rotgrønnsaker og hvitløk er noe som frister i den kalde årstiden. Denne oppskriften er fra mesterkokk Terje Næss og stod trykket i D2 Magasinet. Raguen kan fint fryses og bruk gjerne lammebog om du ikke får tak i grytekjøtt av lam. Du kan også bruke oksekjøtt men husk da og også bruke oksekraft til sausen. Her har jeg servert raguen med fjellmandelpotetmos og et godt dryss frisk bladpersille. Siden dette er en rett som kan lages på forhånd er den utmerket å ta med på hytta og er en fin avveksling fra den tradisjonelle lammesteken.

Lammeragu med rotgrønnsaker

Ingredienser

til fire personer:

vanlig olivenolje til bruning

en kilo grytekjøtt av lam

300 gr gulrot

300 gr løk

200 gr sellerirot

fire fedd knust hvitløk

en boks (400 gr.) grovhakkede tomater

friske timianblader

fire dl god lammekraft

havsalt og sort pepper etter smak

frisk finhakket italiensk bladpersille

——

femten mandelpoteter (gjerne fjellmandal)

to spiseskjeer smør

omlag fire dl varm fløtemelk

havsalt etter smak

revet muskatnøtt etter smak

Finn frem en romslig jerngryte, tilsett olivenolje og brun kjøttet godt på alle sidene og ta det deretter ut av gryten. Tilsett litt mer olje om nødvendig og ha i finhakket løk. Fres den blank og myk og rør inn hvitløken i skiver. Ha deretter i alle grønnsakene inndelt i terninger og fres de lett. Hell på tomater og kraft, legg i frisk timian og legg deretter kjøttet tilbake i gryten. La det småkoke i omlag halvannen time eller til kjøttet er helt mørt. Smak deretter til med havsalt og pepper.

Kok de skrelte mandelpotetene møre og mos de med smør og varm fløtemelk inntil du får en passende konsistens. Smak til med havsalt og revet muskatnøtt. Anrett raguen med mandelpotetmosen og et dryss frisk persille.