© 2010–2022 Millas Mat

Lammelår med soyasjy og frisk rosmarin

påskelam

Det er få ting som er enklere å lage enn lammestek og sjysausen er heller ikke noe å bekymre seg for. Denne rotmosen er perfekt tilbehør hvis du ikke vil gå for klassikeren fløtegratinerte poteter og ovnsbakte rotgrønnsaker eller friske vårgrønnsaker som er perfekt hvis du serverer dette i påsken.

Ingredienser

ett lammelår på omlag to kilo

en halv sitron

en neve friske rosmarinblader

havsalt etter smak

seks til åtte hele fedd hvitløk

vanlig olivenolje

kokende vann

——

litt ekstra frisk rosmarin til pynt

——

soyasjy:

en halv liter stekesjy fra lammet

to spiseskjeer maisenna utrørt i en dl vann

en god spiseskje lys soyasaus

en dl god kraftig rødvin

havsalt og sort pepper etter smak

Sett ovnen på 225 °C og skjær små lommer i lammesteken. Dytt inn hele fedd av hvitløk og bruk gjerne pekefingeren for og få de godt inni kjøttet. Bruk en filetkniv og skjær ca ti til tolv cm ned langs benet, gjør dette både fra toppen og bunnen på steken.

Knus en neve med rosmarinblader uten stilker i en morter sammen med en teskje havsalt. Ha i en halv spiseskje med olivenolje og støt videre. Gni denne blandingen på det som er synlig av kjøttet, og dytt litt inn i åpningene du har laget med kniven inne ved beinet. Dette kommer til å gi kjøttet en fantastisk aroma. Gni steken med havsalt utenpå og dryss på rosmarin. Surr godt med rosmarinkvaster rundt steken. Ha litt olje i en varm langpanne eller stekeform, legg kjøttet i formen, hell på drøye to dl kokende vann og sett den i ovnen. Snu steken hver halvtime.

Rosa: 10 minutter per 1/2 kilo, pluss 20 minutter
Medium: 13 minutter per 1/2 kilo, pluss 20 minutter
Gjennomstekt: 20 minutter pr 1/2 kilo, pluss 20 minutter

Hvis du bruker steketermometer (som jeg varmt anbefaler) så husk at når kjernetemperaturen er 65–70 °C så er steken rosa mens ved 76 °C så er den gjennomstekt.

Til sjysausen så begynner du med å sile sjyen fra pannen og tilsetter soya og rødvin i en kjele. Kok opp og tilsett maisennablandingen. La sausen koke i 10–15 minutter og smak den til med havsalt og sort pepper før servering.