Lammekoteletter av krone med rødvinssaus

et påskemåltid når dere er få til bords

Når jeg skriver dette er vi midt i en pandemi og man skal begrense kontakt med familie og venner. Dermed blir det ikke noe av det store påskemåltidet med lammelår og en gigantisk form med fløtegratinerte poteter. Min lokale delikatessedisk solgte mindre pakker med lammekoteletter så da visste jeg hva jeg skulle lage. En liten pannesaus lages raskt mens kjøttet hviler etter steking og potetene passer seg selv i ovnen.

Ingredienser

middag for to:

koteletter av lammekrone, beregn tre til hver om de er små

nøytral olje til pensling av kjøttet

havsalt og sort pepper etter smak

et fedd knust hvitløk

fire til seks aromasopp

en liten spiseskje smør

frisk sitron blandet med litt e.v olivenolje

----

fransk rødvinsaus i panne:

fonden og en teskje av fettet fra lammekotelettene

0.8 dl rødvin (Pinot noir er brukt her)

0,8 dl oksekraft

en kvist frisk rosmarin

hvitløken og kjøttkraften fra lammet

en halv spiseskje tomatpuré

en spiseskje smør

havsalt og sort pepper etter smak

----

Annapoteter

dampede grønne aspargesbønner

Fremgangsmåte

Pakk ut lammekotelettene og tørk de godt med kjøkkenpapir. Krydre de på begge sider med havsalt og pepper og la de hvile.

Begynn med potetene siden disse skal i ovnen i en times tid. Når de er i ovnen kan du fortsette med lammet. Sett en panne på medium varme og mens den varmes opp pensler du kjøttet med nøytral olje. Knus et fedd hvitløk og kvarter soppen slik at den er klar.

Legg lammekotelettene i og la de ligge helt i fred i minst tre minutter før du sjekker dem. Legg soppen ved siden av og et knust fedd med hvitløk. Snu kotelettene når de har fått pen farge og stek de omtrent like lenge på den andre siden. Sett de på høykant for å steke fettranden også. Mot slutten av steketiden tilsetter du smør og pensler kotelettene med vinaigretten. Når de er klare tar du de ut og lar de hvile på en tallerken. Legg soppen for seg selv. I mens begynne du med sausen.

Hell av mesteparten av lammefettet men la det være igjen en teskje. Ha i vin og kok opp mens du skraper opp godt fra pannen for å løsne all fonden. Ha i kraft og legg i rosmarin og hvitløken fra kjøttet og kok opp. Tilsett all kjøttsaften fra tallerkenen med kotelettene. La den redusere seg ned. Når sausen begynner å tykne pisker du inn tomatpureen og kaldt smør. Pisk godt igjen før du plukker ut rosmarin og hvitløk. Smak til med havsalt og pepper til slutt.

Sjekk potetene med en kniv og er de klare skrur du av ovnen. Kok opp vann til bønnene og dropp de i. Etter to til tre minutter er de klare og kan legges opp sammen med sopp, poteter, koteletter og saus.