© 2010–2022 Millas Mat

Lammefrikasse fra mors kjøkken

en oppskrift som ikke bør bli glemt

Jeg er glad jeg omsider har fått skrevet ned denne oppskriften for dette er noe som mamma har i hodet og har hatt den i alle år. Retten kommer fra hennes mor og har nok vært servert i mange tiår før jeg ble født. Dette er god norsk tradisjonsmat med ukompliserte ingredienser og er svært enkel å lage til mange. Navnet frikasse er fransk og betyr helt enkelt «kokt kjøtt servert i egen kraft».

Ingredienser

middag for fire:

en og en kvart kg lammelår i skiver med ben

omlag syv dl vann

en teskje havsalt

en teskje sort pepper

en medium stor løk eller tilsvarende mengde sjalottløk

fem store gulrøtter

en sellerirot

en persillerot

tre spiseskjeer smør

tre spiseskjeer hvetemel

frisk finhakket persille til garnering

kokte poteter til servering

Finn frem en stor romslig kjele og legg i kjøttet. Hell på vann, salt og pepper og kok det opp. La kjøttet koke i omlag halvannen time inntil det har løsnet fra benet. Plukk opp kjøttet fra kjelen og legg det til side på en tallerken.

Del opp alle rotgrønnsakene i serveringsklare biter og kok de møre i kraften. Snak på dem og sjekk at de er ferdige. Sil kraften nedi en mugge eller et litermål og legg grønnsakene til side i en bolle.

I kjelen som nå er tom smelter du smøret og rører inn melet. Pass godt på så du ikke svir det og spe ut med lammekraften. Ta en og en øse av gangen og pisk godt mellom hver gang. Når sausen har en lett fyldig konsistens (du kan tilsette litt kokende vann om du har får lite kraft) legger du kjøttet og grønnsakene tilbake i kjelen og lar alt koke i ti minutters tid inntil den rå melsmaken er borte. Smak til med salt og pepper og dryss på hakket persille rett før servering.

Serveres med kokte poteter.