Fransk lammebog med urtesjy

med slakterens poteter og grønne bønner

En lammebog trenger god tid i ovnen men kjøttet blir smeltende mørt og silkemykt med denne velutprøvede metoden fra Jamie Oliver. Å skru opp ovnen såpass høyt på en stek vil gjøre en erfaren kjøkkenskriver litt skeptisk men det fungerer som bare rakkern. Ikke bruk en dyr extra virgin olivenolje til dette, smaken forsvinner under steking så spar den heller til sommerens deilige salater.

Ingredienser

middag for fire:

1,6 kg lammebog (husk at det er endel ben her)

et stort hvitløkshode

en liten potte frisk rosmarin

en dl vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

----

pommes boulangere

ripsgelè

dampede grønne hagebønner eller aspargesbønner

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 250 °C og kutt noen snitt på kryss og tvers på oversiden av bogen. Knekk opp hvitløken i fedd men la skallet være på og legg halvparten av dem i en dyp ildfast form. Legg også på halvparten av rosmarinen. Legg bogen oppå hvitløksfeddene og hell over en halv til en dl olivenolje og masser kjøttet godt. Krydre med havsalt og pepper og legg resten av rosmarinen og hvitløksfeddene oppå bogen. Dekk formen med aluminiumsfolie.

Sett formen i ovnen og skru ned temperaturen til 170 °C og la bogen steke i 3 1/2- 4 timer. Når kjøttet er løst fra benet er steken klar. Sil av sjylen nedi en liten kjele og plukk ut alle hvitløksfeddene. Fjern skallet og mos dem godt med en gaffel før du pisker de inn i sjyen og justerer smaken med havsalt og sort pepper. Om sjyen er litt for lys kan du tilsette noen få dråper sukkerkulør.