Lam Maharaja

indisk lammecurry

Dette er en tradisjonell indisk lammecurry som ofte serveres til fest eller når man får ekstra fine gjester, derav dens kongelige navn. Å tykne sausen med malte mandler eller andre typer nøtter eller frø er en metode vi kjenner fra andre typiske indiske retter som Kylling Korma og bruken av nøtter er utbredt i mye indisk festmat. Server gjerne denne curryen med naan og krydret ris.

Ingredienser

50 gr ghee (klarnet smør)

350 gr løk

en tommelstor bit frisk ingefær

tre fedd hvitløk

to til tre tørkede røde chili (malt opp)

en teskje nigellafrø

tre teskjeer malt koriander

en teskje garam masala

en teskje gurkemeie

en halv teslke sort pepper

en kilo lammeskulder i ca. to cm store terninger

halvannen dl gresk yoghurt eller yoghurt naturell

to dl vann

en teskje havsalt

to spiseskjeer hvite valmuefrø

to spiseskjeer malte mandler

en spiseskje friskpresset sitronsaft

——

to spiseskjeer hakket koriander

en spiseskje hakkede eller skivede pistasjnøtter

Fremgangsmåte

Skjær løken i tynne halvmåneskiver og varm halvparten av smøret i en dyp vid panne. Ha i løken, revet ingefær, hvitløk og hakket chili. Fres alt i vel 10-15 minutter inntil løken har blitt myk og blank. Ha massen over i en bolle og sett den til side.

Bland sammen nigellafrø, koriander, garam masala, gurkemeie og sort pepper i en liten bolle. Varm opp resten av smøret i pannen og tipp i de tørre krydderne. Rør godt og fres dette i noen få sekunder før du tilsetter kjøttet i pannen. La kjøttet ligge rolig og få tid til å brunes litt på den ene siden før du begynner å snu på det. Se til at kjøttet dekkes av smør og krydder. Når det har blitt jevnt brunet setter du på lokket, skrur ned varmen og lar det koke i ca. fem minutter.

La løken tilbake i pannen sammen med yoghurten og i underkant av to dl vann. Tilsett havsalt og kok opp før du skrur ned varmen så lavt du kan uten at det slutter å koke. La curryen koke i ca. en time til kjøttet er mørt. Rør om i gryten to til tre ganger i løpet av koketiden. Hvis det er endel tynn væske igjen så kok retten uten lokk de siste minuttene på litt høyere varme, men følg godt med.

Mal sammen valmuefrø og mandler til en masse og rør dette inn i curryen sammen med sitronsaften. Server retten med et dryss koriander og hakkede pistasjnøtter på toppen.