Lam Kleftiko

stjålet lam

Navnet på denne gryten betyr kort og godt stjålet lam og stammer fra 1800-tallet da tapre greske soldater skjulte seg i fjellene mens de kjempet for å frigjøre seg fra tyrkerne og det Ottomanske rikets klør. Lammene gikk fritt og var dermed lette å stjele for å kunne skaffe mat og slik skal denne retten ha oppstått. Kleftiko er en meget kjent rett i Hellas men er dessverre lite kjent utenfor landets grenser. Den serveres på enkleste vis sammen med kokte poteter og frisk persille og er skikkelig gresk vintermat.

Ingredienser

middag for fire:

en kilo lammebog eller lammeskiver

to dl olivenolje (helst Kalamata)

tre hele kinesiske hvitløk eller 10 fedd vanlig hvitløk

tre til fire middels store sitroner

seks modne plommetomater

tre hele løk

to til tre dl vann

havsalt og sort pepper etter smak

omlag en spiseskje tørket oregano

kokte poteter til servering

frisk finhakket persille

Finn frem en stor og romslig jerngryte og skjær opp kjøttet i medium store biter. Ikke skjær det opp for smått siden kjøttet skal koke lenge. Tlsett noen spiseskjeer olivenolje i gryten og la den bli meget god og varm før du bruner kjøttet litt og litt av gangen. Ikke stek for mye på en gang, da synker temperaturen i gryten og kjøttet blir ikke stekt men kokt.

Når alt kjøttet er brunet legger du i skiver av løk og tomat sammen med knuste hvitløksfedd. Krydre godt med salt, pepper og oregano og hell på vannet. Kok opp og la det putre ved meget lav varme i omlag fire timer. Se til gryten innimellom men ikke rør i den.

Når gryten har kokt ferdig (kok en stund til uten lokk hvis det er mye væske igjen i gryten) heller du i olivenolje, saften fra sitronene og smaker til med mer salt eller pepper om nødvendig. La gryten koke videre i omlag et kvarter og server med kokte poteter og et godt persilledryss.