Laks med grønnsakskompott

Fjernsynskjøkkenet anno 1983

​Det er morsomt å høre Hellstrøm si at “den beste olivenoljen får du i Nice” og jeg kan nesten høre hele det norske folk i 1983 kalle han en jålebukk. I Norge på denne tiden var olje synonymt med de grønne plastflaskene fra Mills og det var liksom det. Men ting har forbedret seg mye på 30+ år og nå kan vi velge og vrake i spanske, franske, greske, tyrkiske og italienske oljer. Her lærer du å lage en tradisjonell fransk lakserett med en lett kremet grønnsakskompott.

Ingredienser

middag for to:

500 gr fersk økologisk laksefilet uten skinn og ben

vanlig olivenolje og litt smør til steking

havsalt og hvitt pepper etter smak

finrevet limeskall og frisk ingefær etter smak

——

grønnsakskompott:

30 gr smør

en halv dl vanlig olivenolje

100 gr løk

en sjalottløk

100 gr gulrot

100 gr fersk sjampinjong

100 gr squash

litt hvitvin eller tørr vermut (omlag en dl)

en dl kremfløte

grovhakket frisk kjørvel

frisk finhakket ingefær etter smak

finrevet limeskall etter smak

hvitt pepper etter smak

----

nykokt tagliatelle til servering

Fremgangsmåte

Kutt alle grønnsakene julienne (det betyr tynne staver eller fyrstikkstrimler) du kan bruke et jern men det går nesten like raskt med fjøl og en god skarp kniv. Husk å ikke ta med kjernen av squashen da denne inneholder mye vann og vil vanne ut den ferdige retten.

Sett over vann til pastaen så det kan koke opp mens du begynner med grønnsakene. Ha i pastaen når du har kompotten klar.

Varm opp smør og olje i en dyp stekepanne eller sautèpanne. Fres skivet løk og sjalottløk i noen få minutter til de begynner å mykne før du tilsetter gulrøtter og etterhvert sopp. Hell på hvitvin og kok den så godt som helt inn før du heller på kremfløten og vender den lett inn. Tilsett deretter squashen og vend inn grovhakket kjørvel, fine strimler av frisk ingefær og limeskall. Hold kompotten varm mens du forbereder laksen.

Kutt laksen i store terninger og fjern det brune laget på undersiden. Kydre den godt med havsalt, pepper og revet ingefær. Varm smør og olje i en panne og stek laksebitene pent gylne. Tilsett revet limeskall til slutt og ta pannen av varmen.

Fordel pastaen på to tallerkener og spre den varme kompotten oppå, topp med laksebitene rett fra pannen og klem gjerne over litt frisk limejuice.