Laks med grønne linser og rødvinssaus

et matminne fra gamle Britannnia Hotel

Denne retten har jeg spist på Britannia Hotel i Trondheim for mange år siden og den vekker gode minner om dette flotte stedet. Vi skal ikke gå så mange år tilbake før mange mente at rødvin og fisk var noe som overhodet ikke passet sammen men det er en virkelig deilig kombinasjon som anbefales på det varmeste. Denne oppskriften er opprinnelig fransk men den har nok gjennomgått endel tilpasninger på sin vei opp til oss.

Ingredienser

middag for fire:

fire jevnt store ferske laksefileter, uten skinn og bein

litt smør og vanlig olivenolje til steking

havsalt og sort pepper etter smak

——

linsene:

to dl grønne linser, bløtlagt dagen før

en gulrot, i små fine terninger

en halv pastinakk eller en bit sellerirot, i små fine terninger

to fedd hvitløk, revet

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje smør

tre spiseskjeer flytende kyllingfond

en dl grovhakket bladpersille

en finhakket sjalottløk

havsalt og sort pepper etter smak

----

rødvinssaus:

en halv liter kraftig rødvin

en sjalottløk

et fedd hvitløk

to spiseskjeer sukker

halvannen spiseskje flytende kyllingfond

tre dl kraft fra linsene

50 gr smør

en spiseskje maisenna utrørt i litt kaldt vann

----

blomkålpure:

en medium stor blomkål i små buketter, kokt

to spiseskjeer smør

en spiseskje creme fraiche eller rømme

havsalt og sort pepper etter smak

Til linsene så skreller du gulrøtter, pastinakken, løken og hvitløksfedd. Del de på midten og fres de i smør sammen med linsene. Hell på vann, nok til at det står noen cm. over linsene samt fond og la det småkoke til linsene er myke. Dette pleier å ta en times tid. Sil kokekraften over i en kjele og spar på dette til sausen. Smak til linsene med havsalt og pepper og tilsett persillen og den finhakkede sjalottløken til slutt.

For å lage sausen så hakker du sjalottløk og hvitløk grovt. Smelt sukkeret i en kjele, tilsett vin, løk og hvitløk og tilsett så kraften fra linsene samen med fond. Kok sausen i omlag femten minutter og sil den over i en ren kjele og smak til med havsalt, pepper og litt sukker. Jevn sausen med maisenna utrørt i litt vann og avslutt med å piske inn smøret. Vil du ha en enda kraftigere smak kan du koke inn sausen i ti minutter ekstra.

Til blomkålpureen så skjærer du blomkålen i buketter og legger bitene i en kjele. Hell på vann til det dekker og kok til blomkålen er mør. Kjør den deretter i en blender med smør og crème fraiche i ca. ti minutter. Smak til med havsalt og pepper og hold den varm i en skål inntil servering.

Laksen saltes og pepres på begge sider før den stekes i middels varm panne med litt smør og olivenolje. Anrett fisken oppå blomkålpureen og legg opp linsene ved siden av. Server med sausen i en egen skål.