Lahmacun

tyrkisk nomade-pizza

Dette er tradisjonell tyrisk nomade-mat laget for folk i farta. I dag er dette populær gatemat i Tyrkia og er sett på som en av deres mest kjente og nasjonale retter. Det er frisk persille og sitron til slutt som skaper magien her. Dette smaker ferskt og godt og er i tillegg sunt. For å variere kan persillen byttes ut eller blandes med frisk mynte.

Ingredienser

bunner:

350 gr mel og litt ekstra til utbaking

en teskje havsalt

to teskjeer tørrgjær

ca. to dl varmt vann (40 °C)

to spiseskjeer extra virgin olivenolje

——

topping:

en halv kilo lamme- eller oksekjøttdeig

en medium stor løk

200 gr renset rød og grønn paprika

et knust hvitløksfedd

en liten håndfull frisk flatpersille

en halv teskje Aleppo chilipepper, knuste chiliflak eller sterk paprika

to teskjeer havsalt

ekstra flatpersille og friske sitronbåter til servering

Bland sammen mel, tørrgjær og salt i en bakebolle og tilsett væsken. Miks alt sammen og elt det til en smidig deig. Tilsett litt mer mel om nødvendig så den etterhvert slipper bollen. Dekk deigen med med et klede og la den heve på et lunt sted fra 45 min til en times tid.

Del opp løk, hvitløk og paprika i grove biter og finhakk de i en prosessor sammen med persille. Ikke kjør maskinen for lenge så det blir en grøt, bruk pulsknappen. Tipp massen over på et kjøkkenhåndkle eller et passende klede og vri det godt så du får ut så mye vann som mulig fra grønnsakene. Dette må du gjøre, hvis ikke får du en pizza som blir klissvåt av grønnsaksvann under steking og dermed blir helt uspiselig. Bland grønnsakene sammen med kjøttet og tilsett krydderier og havsalt. Det beste er å bruke hendene til denne jobben og trekk gjerne på deg et par engangshansker.

Sett ovnen på 240 °C og finn frem to bakeplater.

Del deigen inn i 10-12 deler og bruk en kjevle for å flate de ut til ca. 1/2 cm tykkelse, ikke mer. Smør på et tynt lag av kjøttblandingen med fingertuppene og sett de i ovnen i ca. 10-15 minutter til bunnen har fått gylne flekker og kjøttet er stekt. Legg på persille, klem over frisk sitronsaft, brett de sammen og server straks.