© 2010–2022 Millas Mat

Kyllingnudelsuppe med hjemmelaget kraft

like mye mat som medisin

Svært mange mennesker kaller supper som dette både mat og medisin og jeg kunne ikk vært mer enig. En bolle av dette kan hjelper på hjertesorg, forkjølelse, kulde og stress. Å koke god kraft tar tid men den passer stort sett seg selv mens du gjør andre ting eller bare slapper av. Og jeg lover deg at det er verdt litt ventetid selv om buljong eller fond går raskere.

Ingredienser

til kraften:

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

tre gulrøtter

en purre

to stilker selleri

en stor løk

et hvitløkshode

en persillerot

en sellerirot

en spiseskje friske timianblader

litt bladersille på kvisten

en spiseskje hele sorte pepperkorn

en kg rå kyllingvinger

friskt kaldt vann

----

kyllingnudelsuppe:

en finhakket løk

to gulrøtter i små terninger

en purre i tynne ringer

en sellerirot i små terninger

en god spiseskje revet frisk ingefær

to stilker revet sitrongress

fire snittede vårløk

500 gr lårfilet av kylling

200 gr eggnudler eller risnudler

frisk finhakket dill

havsalt og pepper etter smak

Skrell, rens og kutt alle grønnsakene i kraften i grove biter og del hvitløkshodet i to på tvers over feddene. Sett alle grønnsakene til side og varm olivenoljen i en stor romslig kjele på omlag fem liter. Brun kyllingvingene i mindre porsjoner etter tur og legg de over på en tallerken etterhvert som de brunes ferdige. Det er viktig å brune de godt for å gi kraften den gode kraftige smaken vi er ute etter.

Når alt kjøttet er brunet legger du i alle de kuttede grønnsakene, timian, persilleblader på stilken og pepperkornene. Fyll på med kaldt vann og kok opp. Skum av det som legger seg på toppen, dette er viktig for en klar og fin kraft. La kraften koke i omlag tre timer på lav varme, den skal bare såvidt koke så følg med og reguler temp. etter behov.

Kutt grønnsakene til suppen i fine små terninger. Sil av kraften igjennom et osteklede eller en meget finmasket sil for å få ut alle små partikler av kraften. Varm olivenolje i suppekjelen og fres løken i noen minutter før du tilsetter de preparerte rotgrønnsakene. Fres de lett i oljen før du heller på så mye av kraften du ønsker og koker opp. Tilsett hakker persille, revet ingefær og revet sitrongress. Legg i lårfiletene av kylling og kok de hele i suppen i omlag tjue minutter. Ta de ut og riv de opp med to gafler. Skum av toppen om nødvendig. Ha kyllingen tilbake i suppen sammen med frisk dill og vårløk og smak til suppen med havsalt og pepper.

Ta ut noe av suppen i en egen kjele og kok nudlene i dette. Arranger nudlene i passende bolle og øs over mer suppe fra kjelen om nødvendig.

Den ferdige suppen uten nudlene og kraften alene kan fryses.