Stekte kyllinglår med kinesisk plommesaus

søtt, syrlig og fruktig

Man tror at kineserne var de første som begynte å dyrke plommer og vi vet at det er en gammel frukt. Både Confucius og Lao-Tse skrev om dem i meget flatterende ordelag. Plommesaus derimot er en nyere oppfinnelse. Den er syrlig, søt og aromatisk og fungerer helt fint med norske hageplommer. Har du fryst hele plommer fra fjoråret, bruk dem. Det er derimot viktig at de flås for skinnet på dem blir seigt og uspiselig under varmebehandling. Plommesaus passer til både kylling og svin.

Ingredienser

fire rå økologiske kyllinglår eller lårfilet av kylling

nøytral olje til steking

hvetemel til panering

havsalt og sort pepper etter smak

----

kinesisk plommesaus:

1,25 dl vann

1,25 dl sukker

200 gr plommer, flådde og uten sten

en halv dl dl thai fiskesaus, nam plah

tre hele stjerneanis

en halv dl friskpresset limejuice

en liten kanelstang

----

dampet ris og en grønn grønnsak til servering

Vend kyllinglårene i hvetemel iblandet havsalt og pepper . Stek de pent gylne og legg de over i en ildfast form. Hold de varme i ovnen ved 125 °C mens du fortsetter med sausen og tilbehøret.

Kok opp vann i en kjele. Dropp plommene de i det kokende vannet og ta de ut når du ser at skinnet løsner. Legg de over i kaldt vann og dra av skinnet. Del de deretter i to og vipp ut steinen.

Kok opp vann og sukker og la det syde i fem minutter. Tilsett de preparerte plommene, fiskesaus og krydderne og la det koke sammen i to til tre minutter. Rør i limejuicen og dra kjelen av platen. Plukk ut stjerneanis og kanelen og sett sausen til side mens resten av maten blir ferdig. Gi sausen et raskt oppkok rett før servering sammen med kylling, ris og grønnsaker.