© 2010–2020 Millas Mat

Kyllinglår med kinesisk plommesaus

kylling og hagens frukter

Plommesaus er et vanlig tilbehør til hvitt kjøtt i Kina som kylling, and eller andre typer fugl. Den er syrlig, søt og aromatisk og fungerer helt fint med vanlige norske plommer. Har du fryst hele plommer fra fjorårets høst, bruk dem. Det er derimot viktig at de flås for plommeskinnet blir seigt og uspiselig under varmebehandling. Denne sausen er en moderert variant fra den australske kokken og skribenten Kylie Kwong.

Ingredienser

fire rå økologiske kyllinglår

vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

——

kinesisk plommesaus:

1,25 dl vann

1,25 dl sukker

125 gr plommer

0,75 dl thai fiskesaus (nam plah)

tre hele stjerneanis

en halv dl friskpresset limejuice

en kanelstang

dampet jasminris til servering

Sett ovnen på 200 °C og gni inn kyllinglårene med olivenolje (i Kina ville de nok bruk peanøtt eller palmeolje men jeg synes det blir unødvendig fettete). Dryss på salt og pepper og legg de i en ildfast form kledd med aluminiumsfolie med skinnsiden ned. La de steke i 30 minutter, snu dem og skru opp temp. til 225 °C og stek de i 30 minutter til.

Mens kyllingen er i ovnen kan du begynne med plommesausen. Kok opp vann i en kjele. Del plommene i to og fjern steinen. Dropp de i det kokende vannet og ta de ut når skinnet løsner. Dra av skinnet og legg de til side.

Kok opp vann og sukker og la det småsyde i fem minutter minutter. Tilsett plommene, fiskesausen og krydderne og la det koke sammen i to minutter. Rør i limejuicen og dra kjelen av platen. Plukk ut stjerneanisen og kanelstengene og gi sausen et raskt oppkok rett før servering. Legg risen på tallerkenen med kyllinglårene oppå og øs over plommesausen. Serveres straks.