Poulet aux Prunes

kylling medd plommer

For noen år tilbake fikk jeg boken Chicken with Plums skrevet av den iranske forfatteren Marjane Satrapi. Selve boken handler ikke om mat, den handler om en mann, musikeren og fiolinisten Nassir Ali som legger seg ned for å dø fordi hans tar er ødelagt. Lysten til å spille er vekk og han føler at det er på tide og forlate denne verden. Mens han ligger på en benk på øvingsrommet sitt med døren behørig barrikadert og etter en rekke kreative men dog mislykkede selvmordsforsøk blir han overstrømmet av minner fra sitt liv og deriblant hans favorittrett Poulet aux Prunes. Boken er nydelig fortalt og matretten er deilig tradisjonell iransk kost. Boken til Marjane er filmatisert og traileren kan du se her.

Ingredienser

fire til seks porsjoner:

vanlig olivenolje til steking

fire til seks kylingbrystfileter

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje smør

en finhakket løk

tre finhakkede hvitløksfedd

350 gr plommesyltetøy

to spiseskjeer lys brunt sukker

to spiseskjeer friskpresset sitronsaft

en spiseskje lys soyasaus

en spiseskje tomatpuré

en teskje malt ingefær

en teskje Colmans sennepspulver

en teskje Worchestershiresaus

seks til åtte ferske mrke plommer uten sten og delt i fire båter

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 °C og finn frem en dyp ildfast form, smør den lett med litt smør.

Finn frem en dyp panne og brun all kyllingen godt på alle sidene i olivenolje og krydre den godt med havsalt og pepper. Legg de over i den smurte formen, skru ned temperaturen på pannen til medium og tilsett smøret. Tilsett den finhakkede løken sammen med en klype havsalt og fres den myk og blank før du rører inn finhakket hvitløk.

Deretter tilsetter du alle de øvrige ingrediensene i pannen utenom de ferske plommene og blander alt sammen til en saus. Sett på lokk, skru ned varmen ytterligere og la sausen koke i omlag et kvarter.

Mens sausen koker deler du plommene i to, fjerner steinen og deler deretter plommene i båter. Legg plommebåtene innimellom og oppå kyllingen før du heller over sausen. Bak formen i ovnen i omlag førti minutter. Sausen skal ha redusert seg noe og kyllingen skal være gjennomstekt, da er denferdig. Server retten med brun ris og fersk dampet spinat. Om du har noen pistasjnøtter på lur så hakk de opp og dryss over maten før servering.