© 2010–2021 Millas Mat

Kylling Marbella fra The Silver Palate Cookbook

en komplett uventet suksessoppskrift som ble en klassiker

Dette er en rett som ble sett på som temmelig dristig i sin tid der utenlandsk mat fortsatt var nytt og skummelt for mange amerikanere. Kombinasjonen av søte, salte og syltede ingredienser ble tatt imot med stor skepsis for dette var man ikke vant til - og kunne det i det hele tatt smake godt? Men de som prøvde oppskriften ble helfrelst og den havnet etter hvert på restaurantmenyer rundt om i New York. I dag er dette en klassisk rett fra kokeboken som kom i 1982. Denne boken var med på å ufarliggjøre ingredienser fra middelhavskjøkkenet som oliven, pesto, pancetta og ruccola.

Ingredienser

kylling og marinade:

en halv dl vanlig olivenolje

en halv dl rødvinseddik

en håndfull svisker, stenfrie

en håndfull spanske grønne oliven, stenfrie

to spiseskjeer syltede kapers

tre laurbærblader

fem fedd hvitløk, most

to spiseskjeer tørket oregano eller en halv potte fersk

en teskje havsalt

sort grovmalt pepper etter smak

600 gr lårfilet av kylling, hele stykker

----

tilberedning:

en dl hvitvin eller tørr vermut

en dl lys brunt sukker

to spiseskjeer frisk finhakket bladpersille til garnering

Finn frem en romslig bolle og pisk sammen alle ingrediensene til marinaden. Legg i svisker, oliven og kapers sammen med kyllingen. Dekk bollen med et tett lokk eller plastfolie og sett den i kjøleskapet over natten.

Sett ovnen på 175 °C og kle en dyp ildfast form eller en langpanne med aluminiumsfolie. Plukk kyllingstykke ut av marinaden og spre de jevnt utover langpannen. Se til at de er spredt utover og ikke ligger med en knekk på seg. Bruk en spiseskje til å fordele marinaden over kyllingen. Hell vinen i formen og dryss det brune sukkeret over kyllingen. Plasser hele formen i ovnen og bak den i omlag 30-40 minutter. Når kyllingen begynner å få farge tar du den ut av ovnen og øser saftene fra pannen over kyllingen. Gjør dette minst et par ganger i løpet av steketiden. Bruk gjerne et steketermometer om kyllingstykkene er store. For kylling skal kjernetemperaturen ligge på mellom 68-70 °C.

Når kyllingen er klar legger du den over på et dypt fat sammen med oliven, svisker og kapers. Sil saften fra pannen ned i en kjele og kok den inn til omlag halvparten av væsken er borte. Rør inn persille og hell sausen over kyllingen før servering.