© 2010–2022 Millas Mat

Kreolsk krydret ris med bacon

King Creole

Ris og bønner kjenner vi fra det karibiske kjøkken, men kombinasjonen er heller ikke ukjent i USA, særlig i sørstatene. Det kreolske kjøkken byr på mange særdeles velsmakende smakskombinsjoner, og om du ønsker en sterk ris, kan du gjerne tilsette litt cayennepepper i tillegg til paprikaen. Du kan også bruke andre bønner om du ønsker det, gungo, pinto eller sorte bønner er alle gode alternativer til de røde i min oppskrift.

Ingredienser

100 gr bacon i små biter

en liten løk i skiver

en gul paprika i små biter

en teskje sterk, røkt, spansk paprika (pimenton)

to dl brun basmatiris

to spiseskjeer tomatpuré

tre dl kyllingkraft

en teskje havsalt

to laurbærblader

en boks (400 gr) røde bønner

Varm litt olivenolje i en teflonkjele og fres baconet inntil det begynner å slippe fettet. Tilsett løk og paprika, og fres det mykt og blankt. Løken kan gjerne få litt farge. Rør inn tomatpuré sammen med krydderiene. Skyll risen raskt under rennende, kaldt vann og ha den i. Rør godt og stek risen i ett minutts tid. Hell på kraft, ha i havsalt og legg i laurbærbladene. Skyll bønnene godt under rennende, kaldt vann, og ha også disse oppi risen.

Kok til risen er mør og væsken er fordampet, ca. 30 minutter. Plukk ut laurbærbladene og fluff risen godt opp med en gaffel. Server gjerne med et dryss frisk koriander.