Koshari كشري

en egyptisk ris og linserett med tomatsaus og sprøstekt løk

Koshari er kanskje Egypts mest kjente rett og mange kaller det landets nasjonalrett. Den finnes på nærsagt alle kafeer, i private hjem og som typisk streetfood og kommer i mange variasjoner. Det er en utbredt oppfatning at retten kom til landet via India og retten som kalles khichdi. Britiske kolonister kom med ris og linser til Egypt og makaronien kom fra middelhavskjøkkenet. Min lille vri på dette er å riste en boks hermetiske kikertene i stedet for å koke dem fra tørket tilstand, og jeg bruker alltid persille både for farge og smak.

Ingredienser

nok til to:

nøytral olje og smør til steking

halvannen dl brun eller hvit basmatiris

tre spiseskjeer rosiner

havsalt etter smak

en dl bløtlagte grønne linser, kokt

100 gr makaroni (bruk gjerne fullkorn), kokt

en boks (400 gr) kikerter, ristet

----

to løk i tynne skiver

et fedd hvitløk, finhakket

tre modne tomater, most

en spiseskje hvitvinseddik

en spiseskje tomatpuré

----

krydderblanding:

halvannen teskje malt spisskumin

en teskje chilipulver eller cayennepepper

halvannen teskje søt røkt paprika (pimenton)

halvannen teskje malt koriander

revet muskatnøtt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Bland sammen alle krydderiene i en skål og sett den til side.

Skyll de bløtlagte linsene og ha de over i en passende stor kjele. Fyll på med vann så det dekker linsene godt og tilsett litt havsalt. Kok linsene møre i en snau time, smak og sjekk at de er møre før du heller av kokevannet.

Skyll kikertene og tørk de godt med kjøkkenpapir, bland de med to spiseskjeer olivenolje og spre de utover et bakebrett kledd med papir. Dryss på litt havsalt og bak de i omlag tjue minutter ved 200 °C.

Skyll risen godt og ha den over i en passende kjele, tilsett vann, rosiner, havsalt og halvparten av krydderblandingen. Kok makaronien etter anvisning på pakken. Når risen er klar fluffer du inn litt smør.

Mens linsene koker kutter du opp løk, hvitløk og tomater. Varm olje i en dyp panne og stek løken myk, blank og gyllen. Ta ut halvparten og legg den over på en tallerken med kjøkkenpapir for å drenene vekk overflødig olje. I pannen tilsetter du resten av krydderblandingen og rører det godt inn. Tilsett eddik, hvitløk, tomatpuré og tomater og kok opp. La det koke i omlag ti minutter under jevnlig omrøring til du får en fyldig saus. Smak til med litt mer havsalt om nødvendig.

Finn frem to tallerkener og fordel den krydrede risen med rosinene i bunnen, deretter kokt makaroni og de ristede kikertene. Topp med tomatsaus, stekt løk og et godt dryss persille for ekstra smak og farge. Serveres straks.