© 2010–2020 Millas Mat

Koshari

en egyptisk ris og linserett

Koshari er kanskje Egypts mest kjene rett og finnes på nærsagt alle restauranter, i private hjem og som gatemat. Det er en utbredt opfatning av retten kom til landet via India og britiske kolonister siden ris og linser ikke er tradisjonelle egyptiske ingredienser. Endel oppskrifter inkluderer også kikerter og er et velkomment tillegg hvis retten skal serveres til vegetarianere. Hvis ikke er grillet kylling et nydelig tilbehør til dette.

Koshari

Ingredienser

nok til tre som en siderett:

nøytral olje og smør til steking

125 gr basmatiris

en dl bløtlagte grønne linser

100 gr makaroni (bruk gjerne fullkorn)

to løk i tynne skiver

et fedd hvitløk, finhakket

to modne hakkede tomater

en spiseskje hvitvinseddik

to gode spiseskjeer tomatpuré

malt spisskumin, cayennepepper, havsalt og sort pepper etter smak

persille eller koriander, finhakket

Skyll de bløtlagte linsene og ha de over i en passende stor kjele. Fyll på med vann så det dekker linsene godt og tilsett litt havsalt. Kok linsene møre i omlag 50 minutter, smak og sjekk at de er møre.

Mens linsene koker kutter du opp løk, hvitløk og tomater. Varm olje i en dyp panne og stek løken myk, blank og gyllen. Ta ut halvparten av løken og legg den over på en tallerken med kjøkkenpapir for å drenene vekk overflødig olje. I pannen tilsetter du havsalt, pepper, spisskumin og cayenne og rører det godt inn. Tilsett eddik, hvitløk, tomatpuré og tomater og kok opp. La det koke i omlag 10 minutter under jevnlig omrøring til du får en fyldig saus. Smak til med litt mer havsalt om nødvendig.

Kok ris og marakroni etter anvisningene og tilsett havsalt i vannet. Finn frem en passende bolle og legg risen i bunnen etterfulgt av makaronien og deretter linsene, Fordel tomatsausen over og topp med resten av de stekte løken. garner med frisk persille eller koriander.