© 2010–2022 Millas Mat

Koreansk hot nudelsuppe

Guksu 국수

Det er ingen hemmelighet at jeg er veldig glad i kimchi og jeg lager min egen flere ganger i året. Nå er vinterporsjonen med fermentert kål klar til bruk og det første jeg vil bruke den til er denne trad. koreanske nudlelsuppen. Ansjosbasert kraft, kimchi, masse sprø vårløk, sesamfrø, tørket tang, nudler, kylling og et perfekt posjert egg, hva er det som ikke er å like? At det i tillegg er perfekt suppevær ute er bare en bonus.

Ingredienser

kraften:

3,5 l kaldt friskt vann

230 gr daikonreddik i tynne skiver

fire grønne vårløk (kun røttene, spar resten til selve suppen)

to medium store løk i skiver

20 store tørkede ansjos, renset

30 gr tørket tang (kelp)

2 1/2 teskje havsalt

----

kimchiblanding:

fire hakkede vårløk

ca. 120 gr hakket kimchi

to spiseskjeer koreansk chilipaste (gojujang)

en teskje nøytral honning

to teskjeer sesamolje

----

garnering & nudler:

ca. 280 gr koreanske hvetenudler (somyeon)

en spiseskje ristede sesamfrø, knust

to posjerte egg (suran)*

tørket og knust tang

stekt kyllingkjøttdeig

litt av reddiken fra suppekraften

Rens de tørkede ansjosene, knip av hodet og fjern innvollene. På ansjos som er tørket er dette en enkel jobb, bare fjern den sorte massen inni.

Begynn med å koke kraften. Fin frem en stor suppekjele og hell i vann, legg deretter i skivet reddik, vårløkrøttene, skivet løk, renset ansjos og knekk oppi tangen. Sett på lokk og kok opp, la kraften koke i en halvtime ved medum varme. Skru ned varmen ytterligere og kok videre i tjue minutter til. Rør inn saltet, sil av kraften og sett til side. En fin kraft som dette skal la en lys champagnefarge.

Kombiner alle ingrediensene til kimchiblandingen i en passende bolle og rør godt. Rist og knus sesamfrøene, stek kjøttet og posjer eggene suran-style* (se nederst i teksten)

Kok nudlene etter anvisningene på pakken. Det er viktig at koreanske nudler ikke overkokes men beholder litt tyggemotstand. Skyll de godt under rennende kaldt vann for fordel de i to porsjoner.

Varm nudlene i litt av den kokenede kraften og sil av. Gjenta dette noen få ganger til nudlene er varmet opp. Legg nudlene i to passende boller og øs over ønsket mengde kraft, topp med kimchiblandingen, kjøttet, knuste sesamfrø, posjert egg og knust tang. Server straks.

*Suran (koreanske posjerte egg): finn frem en liten øse og smør innsiden med litt sesamolje og knekk egget forsiktig i. Senk øsen nedi den kokende suppekraften men ikke la kraften komme oppi øsa. Hold den rolig i to til tre minutter eller inntil egget er posjert etter din smak. Sett øsen nedi en bolle og la den avkjøles litt før du løsner egget med en liten kniv og gjenta prosessen med det andre egget.