Koreansk fritert kylling (KFC) med peanøtter

Dakgangjeong: 닭강정

Jeg er ganske sikker på den den personen som "oppfant" koreansk fritert kylling ville fått en pris om man visste hvem han eller hun var. Dette er nok en rett som har kommet til Korea fra USA i sin tid men som har fått en solid makeover av en talentfull kokk. Jeg må advare deg - dette er farlig godt. Et begrep jeg egentlig ikke liker men virkelig, her passer det utmerket. Server med dampet ris, mild agurk, kimchi og gjerne kkakdugi også.

Ingredienser

600 gr kylling, lårkjøtt, filet eller klubber

en halv teskje havsalt

en halv teskje sort grovmalt pepper

en teskje finhakket frisk ingefær

halvannen til to dl potetmel eller maisenna

nøytral olje til fritering

50 gr rå usaltede peanøtter

----

saus:

to spiseskjeer nøytral olje

fire fedd frisk finhakket hvitløk

en teskje tørkede chiliflak

en halv dl soyasaus

en dl rissirup eller lys sirup

en spiseskje eplecidereddik

en spiseskje sennep, Dijon

en spiseskje brunt sukker

Fremgangsmåte

Skyll kyllingen to ganger under rennende kaldt vann og tørk den godt med kjøkkenpapir før du deler den inn i passende biter. Legg den over i en bolle etterhvert som du kutter den opp. Tilsett havsalt, pepper og frisk finhakket ingefær og bruk hendene til å gi det en god miks.

Ha potetmelet over i en egen bolle og dypp en og en kyllingbit i dette. Se til at alle flater på kyllingen er dekket med et tynt lag og legg bitene over på en stor tallerken så de ikke blir liggende oppå hverandre.

Varm oljen i gryten til den når ca. 175–180 °C og stek halvparten av kyllingen lys gyllen. <ta den ut og legg den i et dørslag og stek resten av kyllingen. Når all kyllingen er stekt legger du alt over i gryten en gang til for en siste fritering. Når kyllingen har fått en noe dypere farge er den klar. Ta den ut og legg den tilbake i dørslaget så den holder seg sprø.

Ha peanøttene over i en hullsleiv og friter de i omlag 30 sek. Legg de over på kjøkkenpapir.

Ta gryten med oljen vekk fra komfyen for avkjøling (jeg setter den ut) og sett en dyp panne på varmen. Varm opp oljen og tilsett hvitløk og chili, fres det hele lett til løken såvidt blir gyllen. Tilsett soya, sirup, eddik og Dijon og kok opp. La sausen koke inn noe før du tilsetter sukkeret og rører det godt inn inntil du har en glatt og lett fyldig saus. Tilsett den friterte kyllingen og peanøttene og gi det hele en god miks. Server med varm dampet ris og siderettene du ønsker.