Koreansk fiskekakesuppe med dipsaus

eomukguk 어묵국

Å servere en suppe med en dipsaus til kan nok høres rart ut for oss nordmenn men her har vi noe å lære av asiaterne og hvordan de spiser suppe. De plukker nemlig ut bitene i suppen, har de over i en egen bolle, tar på litt dipsaus og spiser mens de drikker selve suppekaften ved siden av. Denne måten å spise suppe på finner du i både Kina, Korea og i Vietnam. Mitt problem med denne oppskriften var å finne noe som kunne ligne på koreanske fiskekaker, jeg lyktes ikke i min jakt så jeg brukte de beste jeg fant på butikken med høyt fiskeinnhold.

Ingredienser

halvannen liter vann

100 gr daikon eller koreansk reddik

ti tørkede og rensede ansjosfileter

en liten løk i tynne skiver

et ark med tørket tang (kelp)

lys soyasaus og litt havsalt etter smak

en gulrot, juliennet

en vårløk i grove biter

300 gr fiskekaker, fint strimlet

----

dipsaus:

en halv dl lys soyasaus

en teskje lys brunt sukker

en halv til en teskje knuste chiliflak

et finhakket fedd hvitløk

en finhakket vårløk

en finhakket grønn eller rød chili

en teskje sesamolje

en teskje ristede sesamfrø

Fremgangsmåte

Hell vannet i en stor kjele og tilsett daikon i grove biter sammen med skivet løk og arket med tang som du kan brette sammen om kjelen er for liten. Sett på lokk og kok i tjue minutter. Rens ansjosen (fjern innvollene) og sauter de i en panne uten olje i omlag et minutt. Tilsett de i den kokende kraften og kok videre i nye tjue minutter uten lokk. Sil kraften og pisk inn soya og havsalt. Smak på kraften for å sjekke at den er salt nok.

Pisk sammen alle ingrediensene til dipsaus og sett den til side i en liten skål.

Tilsett fiskekakene i kraften og la de bli gjennomvarme, ikke kok de, da kan de lett gå i oppløsning. Tilsett gulrot og kok i et halvt minutt til. Øs opp i passende boller og server med dipsaus.