Koreansk dampet kyllingris

mat som kan spises med skje

Dette er en koreansk risrett som jeg synes egner seg best spist fra en dyp bolle med skje foran tven. Politisk ukorrekt- jeg vet, men innimellom orker man bare ikke sitte veloppdragent ved bordet. Denne kyllingretten er en tradisjonell oppskrift og krever noen minutters forberedelse dagen før men det er det verdt. Oppskriften har jeg oversatt og bearbeidet fra flinke Maangchi. Hvis du ikke får tak i den asiatiske soppen så kan du bruke sjampinjong som du freser lett brun i tørr panne før du har i olje, hvitløk og ingefær.

Ingredienser

middag for to til tre:

300 gr kyllingkjøtt i biter

en spiseskje østerssaus

en spiseskje lys soyasaus

en halv spiseskje ketjap manis (mørk søt saoyasaus)

en halv teskje sesamolje

en klype hvitt pepper

——

fire fedd revet hvitløk

en bit frisk revet ingefær

fem tørkede shitakesopp eller kinesisk svartsoppp

kokende vann til bløtlegging

en halv nykål eller kinakål i mellomtykke skiver

peanøttolje til steking

2 1/2 dl jasminris

en spiseskje tørr sherry

en spiseskje av vannet fra den bløtlagte soppen

en halv liter kyllingkraft

——

garnering:

en skivet banansjalott sprøstekt i peanøttolje

to hardkokte egg

frisk finhakket koriander

Fremgangsmåte

Skjær opp kyllingen i små biter og mariner de over natten. Legg soppen i bløt i minst fem timer og skjær de deretter opp i strimler. Ta vare på en spiseskje av vannet soppen har ligget i.

Varm olje i wokpannen og finhakk hvitløken, skrell og riv ingefæren og fres disse i noen få minutter i woken før du har i kjøttet sammen med marinaden den har ligget i og freser dette raskt. Tilsett soppen og kålen og rør det inn før du har på sherry og vannet fra soppen. Vend inn risen og ha deretter alt innholdet fra woken over i en kjele. Hell deretter på vann og ha i kyllingfond.

La alt koke i ca. 25-30 minutter. Mens den koker friterer du sjalottløk, koker egg og hakker koriander og serverer dette sammen med risretten i dype boller og ikke glem å smake til med mer soya eller havsalt og pepper før servering.