Korean Style Omurice - omelettris

omeu-raiseu 오므라이스

Endel japanske retter fant tidlig veien til Korea og dette er en av dem. Begge land har en fortid som såkalt lukkede land - men etter hvert som dette ble opphevet var utvekslingen av matretter noe av det første som kom i stand via økt handel og skipsfart. Omurice er høyt elsket, verdsatt og svært enkelt å lage til hjemme. En komplett rett ernæringsmessig er den også med ris, kjøtt, grønnsaker og egg. Koreanske pølser byttes lett ut med mer tilgjengelig chorizo eller andre varianter som du liker.

Ingredienser

gir to porsjoner:

150 gr rå chorizo i små terninger

50 gr røkt skinke i små terninger

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

en halv rød paprika i små terninger

en halv grønn paprika i små terninger

to stilker finhakket stangselleri

to små gulrøtter i små terninger

ti små ferske champignon, finhakket

125 gr basmatiris, kokt og avkjølt

havsalt og hvit pepper etter smak

en teskje Gochujang (koreansk fermentert chilipaste)

fire spiseskjeer tomatketchup

----

omelettene:

fire ferske egg

klarnet smør til steking

Sett over risen til koking og finn frem en stor panne og en liten panne. Kutt alle grønnsakene og skjær pølsene i små biter sammen med skinken. Smelt litt smør i den store pannen og fres pølsene sammen med løken i noen minutter før du rører inn hvitløk og tilsetter alle de øvrige grønnsakene og soppen. La det steke og bli gyllent og mykt og krydre med havsalt og pepper. Lag et rom i midten av pannen og fres Gochujang i et minutts tid før du rører den godt inn. Vend inn den nykokte risen og ketchup og smak til. Fordel blandingen i to passende boller og press lett ned med baksiden av en spiseskje for å lage en form. Snu de opp-ned på hver sin tallerken men la bollene ligge over for å holde på varmen.

Pisk sammen to egg, sett den lille pannen på medium varme og tilsett en spiseskje klarnet smør og hell i eggemassen når smøret freser. La eggene stivne noe i bunnen og langs kanten før du bruker to spisepinner til å dra hver side av omeletten mot midten mens du dreier og lager en swirl. Se video her for komplett instruksjon men ikke forvent å få dette til på første forsøk. Som alt annet i verden - øvelse gjør mester. Jeg klarte det på tredje forsøk etter endel ukvemsord.

Skli omeletten oppå risen direkte fra pannen og garner med litt furikake. Du kan også dekorere med ekstra ketchup, demi-glace eller Tonkatsusaus.