© 2010–2022 Millas Mat

Kjøttboller i kraftsaus med pasta l’Alcase

fransk pasta i grenseland

De fleste tenker nok ikke først og fremst på pasta når de kommer til fransk mat men Alsace-regionen er kjent for sin pasta som består av hvete og mengder av ferske egg. Dette området ligger helt opp mot grensen til Tyskland og Sveits og deres matkultur bærer mye preg av alle de tre landene. Grunnstammen i denne retten er selvsagt den deilige sausen som inneholder alle de klassiske sauseingrediensene fra det franske kjøkken.

Ingredienser

kjøttboller:

150 gr ferskmalt kjøttdeig av okse

150 gr ferskmalt kjøttdeig av kalv

et lite egg

havsalt og sort pepper etter smak

en stor spiseskje brødkrumme eller panko

en drøy spiseskje vanlig olivenolje til steking

frisk hakket persille eller gressløk til garnering

----

spicy saus:

en halv liter okse- eller kalvekraft

30 gr smør

30 gr hvetemel

30 gr lardons (baconterninger)

en finhakket løk

en gulrot i små terninger

en finhakket stilkselleri

en spiseskje tomatpuré

1,75 dl rødvin eller tørr vermut

en liten suppekvast

to spiseskjeer finhakket sylteagurk

to spiseskjeer finhakkede kapers

havsalt og sort pepper etter smak

----

200 gr eggepasta, corolles eller spaetzle

Begynn med sausen siden den tar lengst tid. Hakk opp grønnsakene og del opp baconet i små terninger. Fres det gyllent i pannen og ta de ut med en hullsleiv så du beholder baconfettet i pannen. Legg de til side på en tallerken og smelt smøret i pannen. Dryss deretter i hvetemel og stek det lysebrunt i pannen. Pisk deretter inn kraften litt etter litt til alt er brukt opp. Ha i tomatpuré og vin og kok opp. Ha grønnsakene tilbake i sausen og legg i suppekvasten og la sausen småkoke i omlag ett kvarter. Sil av og juster med havsalt og pepper. Tilsett sylteagurk og kapers til slutt og sett sausen til side.

Bland sammen kjøttdeig, egg, havsalt, pepper og brødkrumme og trill ut små kjøttboller som du bruner pent i olivenolje. Dropp de deretter i sausen og hold de varme mens pastaen koker. Øs sausen over pastaen og dryss på litt persille før servering.