Kinesisk sursøt kylling med vårløk og sesamfrø

en take-away vi alle kjenner

Det finnes mange regionale varianter av sursøt kylling i Kina, noen er veldig sterke mens andre er snillere mot paletten. Denne varianten kommer fra det sentrale Kina nærmere bestemt Hubei. Retten har flere steg og trenger litt tid til marinering så begynn i god tid. Det er også lurt å bruke et terometer til oljen slik at kyllingen ikke blir brent. Det gir også økt trygghet under prosessen. Pass også på at i oppskriften skal du bruke både natron og bakepulver så se til at du bruker den rette typen i den rette prosessen. Det er to meget forskjellige ingredienser med helt ulike egenskaper.

Ingredienser

nok til tre:

500 gr lårkjøtt av kylling, renset og kuttet i tynne strimler

marinade:

to spiseskjeer lys soyasaus

en halv teskje natron

en halv teskje havsalt

litt hvitløkspulver etter smak

----

paneringsrøren:

to egg

en drøy dl hvetemel (1,2 dl)

seks spiseskjeer iskaldr vann

en teskje bakepulver

----

nøytral olje til steking

----

sursøt saus:

0,6 dl tomatketchup

0.6 dl sukker

0,6 dl vann

tre spiseskjeer eplecidereddik eller hvitvinseddik

en spiseskje maisenna utrørt i litt kaldt vann

havsalt etter smak

tørket appelsinskall eller frisk revet sitronskall etter smak

snittet vårløk og ristede sesamfrø til garnering

Fremgangsmåte

Begynn med å rense kjøttet og legge det i marinaden. La kjøttet hvile i ca. tjue min. Det trenger ikke stå kaldt og mens kjøttet hviler kan du lage den sursøte sausen.

Ha alle ingrediensene i en passende kjele utenom maisennajevningen. Kok opp under omrøring og reguler ned varmen så det småkoker og sukkeret løses opp. Etter noen minutter tilsetter du maisennajevningen og koker videre inntil sausen tykner. Ta den av varmen og sett den til side.

Pisk sammen paneringsrøren slik at den er klar og gjør klar det øvrige tilbehøret som ris og friske grønnsaker og snitt vårløken som skal garnere den ferdige kyllingen. Pisk sammen ingrediensene til paneringsrøren.

Vend den marinerte kyllingen i paneringsrøren og se til at alle bitene er dekket. Mens den hviler i ca. 10 min kan du varme opp oljen i en wok til den når ca. 180 °C. Stek litt og litt kyllingen av gangen og ta den ut av woken når du kan kjenne at paneringen er sprø. Når all kyllingen er stekt har du den tilbake i oljen en gang til og gir den ca. et minutt inntil fargen på kyllingen er gyllen. Ha kyllingen over i en passende bolle og hell over den sursøte sausen. Vend den raskt inn slik at den glaserer kyllingen og anrett med vårløk og ristede sesamfrø.