Kimchi

koreansk fermentert kål

Det finnes nesten like mange måter å lage kimchi på i Korea som det finnes familier. De følger stort sett den samme metoden for tilberedning men i den sørlige delen av Korea bruker mange saltet blekksprut eller østers. Noen bruker fiskesaus, andre bruker bare salt og typene av kål varierer også sammen med både purre, gulrot og reddik. Noen koker også en slags grøt av vann, rismel og sukker hvor de mikser inn tørket chili mens andre bruker både fersk og tørket som i denne oppskriften. Vær obs på at denne må stå i noen dager før den kan spises.

Ingredienser

en medium stor nykål

to liter vann

to dl havsalt (ikke bruk koksalt)

——

en dl finhakket rød chili med frø

en spiseskje tørkede chiliflak

tre spiseskjeer finhakket frisk ingefær

tre spiseskjeer grovhakket hvitløk

tre spiseskjeer sukker

halvannen spiseskje havsalt

Fremgangsmåte

Kok opp vann og havsalt og fjern de ytterste bladene på kålen. Del den på tvers over stilkfestet og del den deretter en gang til så du får fire båter. Del deretter hver båt inn i omlag fem cm. brede stykker men ikke ta med stilkfestet. Legg all kålen i saltlaken og la den ligge i omlag fire timer.

Ha både fersk og tørket chili i en kvern eller en liten prosessor sammen med hvitløk, ingefær, sukker og havsalt og tilsett nok vann så du får en fin pasta. Hell all saltlaken av kålen og ha den over i en stor bolle. Tilsett all chilipasten, trekk på deg et par hansker og miks pasten og kålen godt sammen. Finn frem en tett og helt ren beholder som ikke er for stor slik at kålen blir liggende litt i press og klem deretter kålen nedi. Se til at lokket sitter tett på.

La beholderen stå i romtemperatur i tre dager men ikke la den stå i sterkt sollys. Sett den så i kjøleskapet og etter to dager der kan den spises. Den blir bare bedre etter lengre tids lagring men må stå kaldt. I Korea lager de kimchi for lagring i mange måneder.