Kikertstuing med chorizo

garbanzos con chorizo

Jeg elsker chorizo - disse spanske pølsene som er spekket med rød paprika og som avgir en nydelig olje når de blir stekt. De kommer i to varianter, den rå typen som må stekes slik som i denne oppskriften, og den spekede varianten som skjæres i tynne skiver og serveres som tapas. Chorizo er også kjent under navnet emputido og stammer opprinnelig fra den iberiske halvøy.

Ingredienser

gir åtte porsjoner:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

50 gr spaghetti knekt opp i små lengder

en halv kilo bulgur eller couscous

en teskje malt kanel

to teskjeer havsalt

en liter kokende vann

to laurbærblader

350 gr chorizo i tykke skiver, deretter delt i to

fire spiseskjeer tørr sherry

100 gr tørkede aprikoser klippet i strimler

to bokser (800 gr.) avrente og skylte kikerter

to bokser (800 gr.) knuste tomater + to dl vann til å skylle ut boksene

havsalt og sort pepper etter smak

finhakket koriander eller persille til garnering

frisk sitron

Fremgangsmåte

Finn frem en dyp panne og varm oljen, stek den knekte spaghettien til den såvidt begynner å ta litt farge og tipp deretter inn bulguren. Rist den lett så den også får litt farge. Tilsett kanel og havsalt og rør dette godt inn, hell deretter på vannet. Legg i laurbær og kok opp. Sett på lokket og la det hele koke i vel 15 minutter til alt vannet er absorbert.

Varm det ildfaste serveringsfatet i ovnen ved 150 °C. Stek chorizoskivene i en egen liten panne og la de bli lett gylne, tilsett sherry og la den koke inn. Tilsett aprikos og kikerter sammen med tomater og vann. La dette koke inn i fem til ti minutter. Smak til med havsalt og pepper Tipp bulgurblandingen i den varme formen, hell i chorizoblandingen og bruk to gafler for å mikse alt godt sammen i serveringsbollen. Dryss på litt hakket koriander eller frisk persille før servering. Server med frisk sitron til å klemme over retten.