Kikertcurry fra Tamil Nadu

en spicy vegansk rett fra Indias sydspiss

Dette er en hjemlig favoritt hos oss som jeg lager når jeg føler at vi trenger litt påfyll av sunne belgfrukter og samtidig vil ha litt krydret mat. Denne oppskriften er delvis basert på en gammel rett fra Tamil Nadu men jeg har fikset litt på den siden oppskriften var ukomplett. Dette er en enkel rett som alle kan få til og jeg serverer gjerne dette over dampet basmatiris eller sammen med naan, roti eller sprø popadum. Det er mye krydder i denne oppskriften men det er slik den skal være og du kan selvsagt justere på chilien. Ingenting her er skrevet i stein.

Ingredienser

gir tre gode porsjoner:

to medium store løk i tynne skiver

fire fedd revet hvitløk

fem spiseskjeer nøytral olje til steking

to spiseskjeer smør (bruk kokosfett for en vegansk versjon av retten)

en halv til en teskje chilipulver

en teskje havsalt

en teskje malt gurkemeie

en teskje paprikapulver (pimenton)

en spiseskje malt spisskumin

en spiseskje malt koriander

en teskje hvitt eller lys brunt sukker

to bokser (800 gr) avrente kikerter eller tilsvarende mengde bløtlagte og kokte kikerter

en boks (400 gr) knuste tomater (polpa)

omlag en kvart dl vann (skyll ut av tomatboksen)

en teskje garam masala

----

frisk finhakket koriander til garnering

Skjær opp løken i tynne halvmåneskiver og riv hvitløken. Varm olje og smør eller kokosfett i en kjele eller dyp panne og tilsett løk og hvitløk. Fres det til løken er myk og tilsett chili, havsalt, gurkemeie, paprika, spisskumin og koriander. Rør dette godt inn i løken og stek det i et minutts tid, det er viktig med litt steking for å få smaken ut av krydderiene.

Tilsett kikertene, tomatene og vannet (bruk vannet til å skylle ut av tomatboksen ) samt sukker og rør det lett sammen. La alt koke i tjue minutter og rør om innimellom, tilsett garam masala og la retten koke uten lokk i ca. ti minutter til for å redusere væsken noe. Dryss på frisk hakket koriander før servering.