© 2010–2022 Millas Mat

Cuban kylling og dirty rice fra Key West

cubansk mat på amerikansk vis

Når en venn av meg var på reise til bla. Key West i Florida postet han en rekke matbilder på instagram, blant annet denne kyllingretten de spiste på en cubansk restaurant. Jeg elsker karibisk mat og når det er grillsesong blir jeg helt hekta på karibisk grillmat med sin helt unke smake fra både Europa, Afrika og Karibien. Kylling og ris er nesten som en basisrett i denne delen av verden å regne og de lager den på mange ulike måter. En velkjent variant er å lage dirty rice til, skitten ris som ikke er noe skummelt, det betyr bare at den farges brun ved hjelp av soyasaus. Med refried beans og avocado til blir dette en komplett middagsrett. Jeg serverer dette med sterk chilisaus og soya dressert med litt chiliolje og frisk lime.

Ingredienser

middag for to:

tre eller fire rå kyllinglår

fem spiseskjeer olivenolje

en halv teskje chilipulver

en teskje hot paprika (pimenton)

en halv teskje timian

en kvart teskje revet muskatnøtt

en kvart teskje kanel

havsalt og sort pepper

----

dirty rice:

125 gr kokt og avkjølt fullkornsris

olje og smør til steking

en finhakket løk

et stort fedd finhakket hvitløk

en kvart finhakket rød eller grønn paprika

en finhakket stilk frisk selleri

en liten boks godt avrente og skylte maiskorn

omlag to dl kyllingkraft

en klype tørket timian

en halv teskje paprika

en kvart teskje chilipulver

to spiseskjeer soyasaus eller mer etter smak

havsalt om nødvendig

to finsnittede vårløk

en håndfull frisk persille

----

grovt moste chilibønner

skivet avocado og rødløk

sterk chilisaus og eksta soya iblandet noen få dråper chiliolje og frisk lime

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden utenom havsalt og pepper. Legg kyllingen i en tett plastpose og hell over marinaden. La den ligge kaldt i minst seks timer eller aller helst over natten. Kok risen og la den avkjøle seg så den blir kald og litt tørr. Dette kan du godt gjøre dagen før.

Sett ovnen på 200 °C og kle en liten langpanne med alumminiumsfolie. Smør folien med litt ekstra olivenolje og hell nedi alt innholdet fra posen. Legg lårene med skinnsiden ned og bak de i en halvtime før de snus og får en sanu halvtime til i ovnen med skinnsiden opp. Krydre med havsalt og pepper når den er ferdig.

Sett en dyp panne på medium varme og tilsett smør og olje. Når det freser godt har du i finhakket løk, hvitløk,mais, selleri og paprika.og steker dette ved høy varme inntil løken er myk, vannet i grønnsakene er redusert og grønnsakene har gylne flekker. Tilsett timian, paprika og chili og rør det godt inn. La det steke litt mer og ha i risen. Vend den forsiktig inn i grønnsakene. Ikke rør for mye men la den ligge i fred så den får litt farge før du begynner å snu på den. Krydre med pepper og tilsett litt soya. Hell på kyllingkraft og kok opp, la væsken koke litt inn før du setter på lokk og skrur av varmen. La risen trekke i omlag tre kvarter og smak til med mer soya. Vend inn vårløk og persille til slutt.

Anrett maten med lett moste varme chilibønner og skiver av avocado og løk. Server sausene ved siden av.