Keema Curry fra Ruth Crilly

lammecurry med spinat

Når det er ferskt nymalt lammekjøtt i butikken pleier jeg å kjøpe inn i litt større kvanta, pakke det om i halvkilos porsjoner og fryse ned - da kan jeg lage lammeretter når jeg vil. Denne oppskriften er på mange måter en klassisk indisk curry med alle de gode smakene fra det indiske kjøkken. Jeg runder den av med noen få spiseskjeer fløte eller kokosfløte mot slutten av koketiden for å mildne av smaken noe. Har du noen cashews liggende kan de knuses grovt og drysses på toppen. Og hvis du lurer på hva keema betyr så er det rett og slett "kvernet kjøtt".

Ingredienser

curry for fire med tilbehør:

smør og nøytral olje til steking

en stor finhakket løk eller rødløk

tre fedd finhakket eller knust hvitløk

en grovhakket grønn paprika

to finhakkede røde chili, rød habanero eller rocket chili

en spiseskje revet frisk ingefær

500 gr lammekjøttdeig, keema

en teskje hver av: spisskumin, koriander, garam masala og gurkemeie

tre grønne kardekommekjerner, knust og renset

en spiseskje tomatpuré

en teskje demerarasukker

en boks (400 gr) grovhakkede tomater

en dl vann, skyll ut av tomatboksen

noen få spiseskjeer kremfløte eller kokosfløte

havsalt og sort pepper etter smak

200 gr fersk spinat, vasket og renset

----

dampet basmatiris

frisk koriander og naturell yoghurt

naan eller roti til servering

Fremgangsmåte

Varm litt smør og olje i en gryte med tilhørende lokk og fres finhakket løk og grønn paprika. Når det hele er mykt og blankt rører du inn hvitløk og finhakket chili sammen med ingefæren. La det steke litt under jevnlig omrøring og tilsett kjøttet. Hakk det godt opp mens det stekes og like før det er helt brunt tilsetter du alle de tørre krydderiene. Rør det grundig inn og la det steke til det lukter godt.

Lag et lite rom i midten av gryten og tilsett tomatpure, la den steke i et par minutter før du rører den inn i kjøttet og hell over tomater og vann sammen med sukkeret. Kok opp og la curryen koke i en times under lokk. Sjekk den innimellom om den trenger litt mer vann så den ikke koker tørr.

Tilsett vasket og renset spinat, bruk gjerne en salatslynge. Når spinaten har falt sammen rører du inn fløten og smaker det hele til med havsalt og pepper.

Server curryen over ris garnert med koriander og indisk brød ved siden av.

Om du ikke ønsker å bruke lam kan okse eller kylling brukes som erstatning. For en vegetarversjon kan du tilsette to bokser kokte kikerter.