© 2010–2020 Millas Mat

Kedgeree

en rett for alle døgnets tider

Velkommen til kolonikjøkkenet. Kedgeree var opprinnelig en indisk rett bestående av ris og linser som britene gjorde til sin egen ved å bytte ut linsene med fisk. Garnert med båter av kokt egg (english upper class) spises dette både som frokost, lunsj og kveldsmat i England. Her i Norge ser vi nok helst på dette som en middagsrett. I mange oppskrifter brukes det røkt sild eller hyse men jeg synes det blir for sterkt så jeg foretrekker torsk eller laks. Topp gjerne din ferdige kedgeree med karamellisert løk for ekstra smak.

Kedgeree

Ingredienser

en halv liter kaldt vann (til posjering av fisken)

to limebladet (revet eller klippet opp)

750 gr fersk laksefilet

45 gr smør

en spiseskje vanlig olivenolje

en finhakket løk

en teskje havsalt

en halv teskje malt koriander

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje malt gurkemeie

en teskje paprika

225 gr basmatiris

tre hardkokte egg i båter

hakket frisk koriander

150 gr strimlet fersk spinat

saft og skall av en lime eller en sitron og noen friske båter til servering

litt thai fiskesaus (nam plah) etter smak

Sett ovnen på 220 °C og hell vannet i langpannen, tilsett limebladet og til slutt fisken. Dekk pannen med folie og posjer den i vel femten minutter. Sil kraften av fisken over i en bolle eller et litermål og dekk fisken med folien for å holde den varm.

Smelt smør og olje i en kjele og tilsett finhakket løk, ha den surre til den blir myk og tilsett krydderet. Tilsett risen og rør godt. Hell på kraften fra fisken (omlag en halv liter) og rør om. La risen koke i vel tjue minutter.

Tipp risen over på et serveringsfat og flak opp fisken med en gaffel. Tilsett spinat i strimler (den varme risen forveller den lett) og hakket koriander. Ha dette over risen og miks alt lett sammen. Smak til med fiskesaus og lime og pynt med båter av kokt egg.