Kedgeree - med båt fra India til England

en rett for alle døgnets tider

Khichiri eller som vi kjenner det - Kedgeree, var opprinnelig en indisk rett bestående av krydret ris, linser og løk som britiske kolonister gjorde til sin egen ved å bytte ut linsene med fisk. Garnert med båter av kokt egg spises dette både som frokost, lunsj og kveldsmat i England. Her i Norge ser vi nok helst på dette som en middagsrett. I mange oppskrifter brukes det røkt sild men jeg synes det blir for dominerende i smaken. Topp gjerne din ferdige rett med karamellisert løk for ekstra god smak. En garnering av pillede reker er også nydelig. Denne retten kan også lages med andre typer fisk som torsk men da pannesteker jeg den og tilsetter fiskekraft i risen.

Ingredienser

gir tre gode porsjoner:

en halv liter kaldt vann (til posjering av fisken)

to limebladet (revet eller klippet opp)

750 gr fersk laksefilet

----

45 gr smør

en spiseskje vanlig olivenolje

en finhakket løk

en teskje havsalt

en halv teskje malt koriander

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje malt gurkemeie

en teskje paprika

225 gr basmatiris, godt skylt

----

tre hardkokte egg i båter

hakket frisk koriander

150 gr strimlet fersk spinat

saft og skall av en lime eller sitron + noen ekstra båter til servering

thai fiskesaus etter smak

Sett ovnen på 220 °C og hell vannet i langpannen, tilsett limebladet og til slutt fisken. Dekk pannen med folie og posjer den i vel femten minutter. Sil kraften av fisken over i en bolle eller et litermål og dekk fisken med folien for å holde den varm.

Smelt smør og olje i en kjele og tilsett finhakket løk, ha den surre til den blir myk og tilsett krydderet. Tilsett risen og rør godt. Hell på kraften fra fisken (omlag en halv liter) og rør om. La risen koke i vel tjue minutter.

Tipp risen over på et serveringsfat og flak opp fisken med en gaffel. Tilsett spinat i strimler (den varme risen forveller den lett) og hakket koriander. Ha dette over risen og miks alt lett sammen. Smak til med fiskesaus og lime og pynt med båter av kokt egg.