Katsu Donburi

japansk risbolle med panert svinekotelett og tonkatsusaus

Katsudonburi er det japanske søskenbarnet til en rett som portugisiske sjøfolk brakte med seg til øygruppen på begynnelsen av 1900-tallet. Den har utviklet seg mye i løpet av de siste hundre årene og nå ser japanerne på den som sin egen. Her følger det en tradisjonell oppskrift med en meget velsmakende saus til. Det finnes også en annen variant der kjøttet delvis bakes inn i en omelett som jeg også skal forsøke, og poste ved en senere anledning.

Ingredienser

til to boller:

to jevnt store svinekoteletter

en spiseskje havsalt

----

tre spiseskjeer hvetemel

to sammenpiskede egg

125 gr pankosmuler

——

tonkatsusaus:

en dl tomatketchup (Heinz)

en halv dl Worchestershiresauce

en halv dl sake (risbrennevin)

en spiseskje revet frisk ingefær

en spiseskje revet frisk hvitløk

sukker etter smak

tre spiseskjeer mirin (søt risvin)

----

sushiris

en løk i skiver

beni shoga (syltet ingefær)

bladpersille

Fremgangsmåte

Begynn med å lage sausen. Ha alle ingrediensene i en kjele og pisk det godt sammen mens det koker opp. Skru ned varmen og la sausen småkoke i 25-30 minutter. Bruk en hullsleiv til å fjerne skummet som legger seg på toppen og la sausen avkjøle seg litt før servering. Saus som blir til overs kan oppbevares i kjøleskap i tre til fire uker. Det er all eddiken i sausen som gjør den svært holdbar. Ha den gjerne over på en spruteflaske.

Skjær vekk ben og mesteparten av fettranden fra kotelettene og legg et stykke bakepapir oppå. Bruk et kjevle og bak de ut til jevn tykkelse på omlag en cm. Gni de inn med havsalt på begge tider og la de ligge utildekket på en tallerken i en halvtimes tid. Når de skal peneres tørker du først godt av kjøttet med kjøkkenpapir.

Ha solsikkeolje i en dyp panne og sett den på medium varme. Pisk sammen eggene i bolle. Ha melet i en annen bolle og panko i den siste bollen. Dypp kjøttet først i melet og pass på at det dekkes helt, deretter i egg og til sist i panko. Panser ferdig begge kotelettene og legg de over i pannen. Stek kjøttet pent gyllent og hold øye med varmen. Snu på kotelettene flere ganger og flytt litt rundt på dem i pannen slik at du får en jevn bruning og unngår svidde flekker. Den totale steketiden vil ligge på mellom fem og seks minutter. Legg de over på kjøkkenpapir og gi de et lite dryss med havsalt.

Tips: for å sjekke at kjøttet er gjennomstekt gjør du følgende: stikke en metallpinne eller bruk tuppen på en liten kniv og stikk den nedi kjøttet. Kjenn etter med tungen om kniven er passe varm, er den det er kjøttet klart.

Mens kjøttet hviler tørker du raskt av pannen og freser en skivet løk i en teskje olje. Dryss på litt havsalt og la løken bli myk og lett gyllen.

Fordel varm ris i hver bolle og fordel løken over risen, kutt svinekoteletten i passe tykke skiver og hold den samlet når du legger den oppå. Bruk en spruteflaske og la på sausen i striper, legg opp litt beni shoga (syltet ingefær) på siden og litt bladpersille eller japansk vill-persille (mitsuba) om du har det.