Karbonader med løk

du skal vel lage dem til 17. mai?

Grove og saftige karbonader er noe som hører hjemme både på middagsbordet eller servert som smørbrød til ulike anledninger. Følg disse anvisningene og stek de ferdige i ovnen, da er du garantert et godt og saftig resultat. Oppskriften er fra min oldemors kokebok og her ser du dem anrettet som skikkelig retroklassiske karbonadesmørbrød på grovt brød med salat, karamellisert løk, tomat, pariseragurk og persille. Min salige far ville gjort opprør hvis dette ikke ble servert som en del av vårt tradisjonelle 17. Mai koldtbord, derav oppskriftens undertittel for dette var noe av det beste han visste.

Ingredienser

gir seks stykker:

400 gr karbonadedeig

et egg

tre tykke skiver loff u/skorpe

halvannen dl helmelk

en liten finrevet løk

havsalt og sort pepper etter smak

evt. panko eller brødkrumme om nødvendig

karamellisert løk

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C og skjær av skorpene på brødet og legg det i bløt sammen med sammenpisket egg og melk. Bland sammen revet løk, havsalt og pepper.

Når brødet er godt bløtt opp heller du av den overflødige væsken og blander brødet i karbonadedeigen sammen med løken. Rør alt lett sammen og la farsen stå kaldt i minimum tjue minutter men gjerne mye lengre eller over natten. Virker farsen for bløt kan du vende inn noen spiseskjeer brødkrumme eller panko.

Form farsen ut til jevnt store karbonader og stek de pent brune i jernpanne med smør og nøytral olje. Legg de deretter på en stekeplate kledd med aluminiumsfolie og etterstek de i ovnen i ca. tjue minutter til de er ferdige. Når de er gjennomstekte vil de ha blåst seg opp litt og fått en glattere overflate.