© 2010–2022 Millas Mat

Karamelliserte poteter

brunede kartofler fra Danmark

Dette er virkelige festpoteter som ser så fristende og lekre ut at det nesten er aldeles umulig å ikke forsyne seg av dem. De er enkle å lage men siden vi her snakker om karamell er det ikke en jobb for de minste og heller ikke noe du kan gå i fra på komfyren. Disse potetene trenger omsorg og oppmerksomhet- da blir det bra og ikke glem at du må koke potetene dagen før så de er avkjølte tvers igjennom, hvis ikke vil de ikke tåle oppvarmingen og dermed sprekke.

Ingredienser

til seks personer:

en drøy kilo kg små kokefaste poteter som Asterix, Ditta eller Sieglinde

åtte spiseskjeer hvitt sukker

halvannen dl vann

25 gr smør

finknust havsalt etter smak

Skrell og kok potetene dagen før de skal brukes. Kok de nesten helt møre i lettsaltet vann. La de dampe godt av seg og legg de deretter i kjøleskapet til neste dag. Finn frem en tykkbunnet kjele eller en gryte som er så stor at alle potetene får plass i ett lag. Har du ikke det så lag potetene i to omganger og hold den første porsjonen varm i ovnen mens du lager den andre porsjonen. Det går helt fint.

Smelt sukkeret i pannen på middels varme men ikke rør i sukkeret ennå, når du ser det begynner å smelte dreier du på pannen. Når alt har smeltet tilsetter du vannet og sukkeret vil da stivne men la det stå på varmen og du ser at det snart vil begynne å smelte igjen. Når det er flytende tilsetter du smøret og lar det smelte ned i karamellen og ha deretter i potetene.

Skru ned varmen til ganske lavt og la det småputre til vannet er fordampet og vend lett på de innimellom. Når potetene er innhyllet i karamell er de klare til servering.