© 2010–2022 Millas Mat

Karamellisert sjalottpasta med ansjos og persille

en vegetarisk pastarett

Arne Brimi hadde rett når han priste sjalottløken tidlig på 90-tallet. Det er en fantastisk ingrediens og den har en helt annen sødme og smak enn vanlig gul løk. Ansjos bidrar med to ting, umami og salt. Den ferdige retten vil ikke smake av fisk - jeg lover. Her har jeg også rørt inn noen ferske cherrytomater når jeg tilsatte pastaen i sausen slik at de blir litt myke.

Ingredienser

pasta for to:

0,6 dl vanlig olivenolje

seks store banasjalotter, tynt skivet

fem fedd hvitløk, fire i skiver, en finhakket

havsalt og sort pepper etter smak

en teske knuste chiliflak + ekstra til garnering

50 gr ansjonsfileter, velg en av god kvalitet feks. italienske Cora Cusina

100 gr tomatpuré

250 gr pasta eller spaghetti , ta ut en kopp av kokevannet

en god håndfull frisk finhakket bladpersille

litt ekstra havsalt

Bruk skivejernet på prosessoren eller en mandolin til å kutte upp sjalottløk og hvitløk. Finhakk det siste feddet med hvitløk og sett det til side i en liten skål.

Varm oliveoljen i en passende gryte til tilsett all den skivede løken. Rør den godt inn i oljen og la den steke seg gyllen. Dette pleier å ta 15-20 minutter. Tilsett chiliflak og ansjos og rør den godt inn inntil ansjosen er smeltet og oppløst. Dette tar bare noen få minutter. Tilsett tomatpureen og krydre med litt havsalt og pepper. Rør hele tiden og la tomatpureen steke i oljen inntil den har fått en dypere rødfarge. Reguler varmen om nødvendig. Ta deretter gryten av varmen og ta ut halvparten av løkmassen.

Finhakk persillen og blend inn den hakkede hvitløken og bittelitt havsalt.

Kok pastaen nesten helt ferdig i lettsaltet vann og ta ut noe av pastavannet i en kopp før du heller fra resten. Tilsett pastaen i gryten med løksausen og ha i pastavannet. Rør alt godt sammen og skrep opp fra bunnen. Anrett på to passende tallerkener og garner med persilleblandingen og noen ekstra chiliflak. Server straks.